Περίπου είκοσι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καλούν σε μία «ανανεωμένη διεθνή δράση για να εξασφαλισθεί η άμεση, πλήρης και άνευ προϋποθέσεων άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, τονίζεται σε σημερινή έκθεση.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ για να «χαλαρώσουν» τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας απέναντι στη σημαντική πίεση της διεθνούς κοινότητας στο ελάχιστον έχουν μεταβάλλει την τύχη των απλών πολιτών», τονίζουν οι 21 οργανώσεις στην έκθεσή τους με τίτλο «Ελπίδες στο μηδέν-Παράταση του αποκλεισμού στη Γάζα».
«Η διεθνής κοινότητα ναι μεν μείωσε την πίεση στο Ισραήλ, αλλά ολίγιστα έπραξε για να χαλαρώσουν αποτελεσματικά οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην καθημερινή ζωή 1,5 εκατ. Παλαιστινίων», τονίζουν οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Διεθνής Αμνηστία, οι Oxfam, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(FIDH) και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων .
«Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί να αυξήσει και να επιταχύνει τις εισαγωγές οικοδομικών υλικών απαραίτητων για τα σχέδια του ΟΗΕ, ή για άλλα διεθνή προγράμματα για σχολεία, κέντρα υγείας, κατοικίες, ή σταθμούς καθαρισμού υδάτων», υπενθυμίζουν οι ΜΚΟ, αναφορικά με τις αποφάσεις που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ κατόπιν εντόνων διεθνών πιέσεων μετά την πολυαίμακτη επίθεση στις 31 Μαΐου κατά του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα.
«Μόνον 25 προγράμματα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν εγκριθεί κατ’ αρχήν, δηλαδή μόλις το 7% των κατασκευών της», τονίζεται στην έκθεση, όπου προστίθεται πως «οι εισαγωγές οικοδομικών υλικών μόλις που ανέρχονται στο 11% των επιπέδων που είχαν καταγραφεί πριν τον αποκλεισμό» το 2007.
Οι ΜΚΟ μυκτηρίζουν το Ισραήλ πως δεν έχει επιταχύνει επαρκώς τις εισαγωγές οικοδομικών υλικών. Τονίζουν πως δεν έχουν εντοπίσει «καμμία πρόοδο στις εξαγωγές» και πως έχει σημειωθεί «μικρή αλλαγή» σε ότι αφορά την κυκλοφορία των προσώπων.
Εξόν από τα υλικά που προορίζονται για «προγράμματα εγκεκριμένα από την Παλαιστινιακή Αρχή και υλοποιημένα από την διεθνή κοινότητα», το εβραϊκό κράτος τονίζει πως πλέον αφήνει ελεύθερα να εισέρχονται όλα τα προϊόντα εκτός από τα όπλα και τα αγαθά που πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά εξακολουθεί να περιορίζει πάντοτε την κυκλοφορία των προσώπων και απαγορεύει τις εξαγωγές από την Γάζα.