Την υποψηφιότητα της στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ανάδειξη του αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012 ανακοίνωσε η πρώην υποψηφία την γαλλική προεδρία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αν και η Ρουαγιάλ είχε προσχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι στο «σύμφωνο μη επίθεσης» ανάμεσα στην ίδια, τον Ντομινίκ Στρος-Καν και τη Μαρτίν Ομπρί, πριν από λίγες μέρες ανέκρουσε πρύμναν και δήλωσε έτοιμη να διεκδικήσει την προεδρία.

Τα άλλα δύο «θωρηκτά» του κόμματος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν, ο οποίος προηγείται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις και Μαρτίν Ομπρί, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις τους, αλλά κατά γενική ομολογία δεν προτίθενται να τεθούν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον.

Πριν τη Ρουαγιάλ, την υποψηφιότητά τους έσπευσαν να ανακοινώσουν οι «σαραντάρηδες» βουλευτές Μανουέλ Βαλς και Αρνώ Μοντμπούρ -προερχόμενοι από τη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αντίστοιχα-ενώ αναμένεται να προστεθεί και αυτή του πρώην πρώτου γραμματέα του PS Φρανσουά Ολάντ.