Ένας Σύρος γιατρός που δικάζεται στη Γερμανία για βασανιστήρια αντιφρονούντων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και μια δολοφονία εξέφρασε τη «συμπόνια» του για τα θύματα.
Ο Αλάα Μούσα, που έφθασε στη Γερμανία το 2015 όπου εξάσκησε την ιατρική μέχρι τη σύλληψή του το 2020, δικάζεται στη Φρανκφούρτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο 36χρονος γιατρός καλείται να απαντήσει για 18 περιπτώσεις βασανιστηρίων αντιφρονούντων και τη δολοφονία με ένεση ενός κρατουμένου, όταν εργαζόταν σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
«Είδα τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες να χτυπούν τραυματισμένους κρατούμενους. Ένιωθα συμπόνια γι’ αυτούς, αλλά δεν μπορούσα να πω τίποτα, διαφορετικά θα ήμουν εγώ στη θέση του κρατουμένου», είπε ο κατηγορούμενος την Τρίτη (25/1) στο δικαστήριο.
Αφηγούμενος την εμπειρία του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της συριακής πόλης Χομς το 2011, ένα από τα προπύργια της αντιπολίτευσης στο συριακό καθεστώς, ο Μούσα περιέγραψε το «χάος» που επικρατούσε, όπως είπε, λόγω της καταστολής. Ορισμένοι κρατούμενοι έφεραν σημάδια βασανιστηρίων ή ξυλοδαρμού, πρόσθεσε.
Όμως ο Μούσα, πολιτικός γιατρός, εξήγησε ότι ποτέ δεν έκανε ερωτήσεις, αφού ο προϊστάμενός του τον είχε προειδοποιήσει ότι οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τον έλεγχο του νοσοκομείου.
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο κατηγορούμενος λέει ότι είδε έναν ασθενή με δεμένα τα μάτια και τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη να ξυλοκοπείται από μέλη των μυστικών υπηρεσιών και του στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο.
«Φοβόμουν πολύ τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες και επίσης το ιατρικό προσωπικό που προσχωρούσε σε αυτές», διαβεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου. Γι’ αυτόν, η κράτηση των φυλακισμένων με δεμένα τα μάτια τους κατά τη διάρκεια της βάναυσης μεταχείρισής τους ήταν «απάνθρωπη».
Ένιωθε συμπάθεια για τους αντιφρονούντες; Ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του ήταν πολιτικοί ακτιβιστές, απάντησε ο Μούσα. «Αλλά ούτε ήμουν ένας θερμός υποστηρικτής του καθεστώτος», πρόσθεσε.
Ο γιατρός αυτός, ο οποίος άσκησε το επάγγελμά του σε αρκετά γερμανικά ιατρικά κέντρα μεταξύ 2015 και 2020, δικάζεται στη Γερμανία στο όνομα της αρχής της «καθολικής δικαιοδοσίας».
Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε στις αρχές Ιανουαρίου έναν Σύρο πρώην αξιωματικό σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της πρώτης δίκης στον κόσμο που συνδέεται με ωμότητες που αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.