Η συστηματική χρήση των βιασμών, της σεξουαλικής βίας και των βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο ως μέσα καταστολής έχει καταγράψει «σημαντική άνοδο» μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ενώ τα περιστατικά αυτά ξεπερνούν τα όρια των αστυνομικών τμημάτων και των κέντρων κράτησης καθώς τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης επιτίθενται εναντίον των πολιτών στους δρόμους, στα πανεπιστήμια και στα σπίτια τους, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH).
Η μκο καταγγέλλει μάλιστα μία «πολιτική στρατηγική» που εφαρμόζεται από τις αρχές και έχει στόχο να «φιμώσει» κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή στην χώρα.
Από την εποχή που οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν το πρόεδρο Μόρσι, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά τις παραβιάσεις που διαπράττουν οι αρχές σε αυτόν τον τομέα.
Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές, έχουν φυλακίσει τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που διεξάγονται με συνοπτικές διαδικασίες, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρες στη σύγχρονη ιστορία» της υφηλίου.
Σε μία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει «την άμεση εμπλοκή των δυνάμεων της αστυνομίας, των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών, των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας όπως επίσης και στρατιωτικών» στις σεξουαλικές επιθέσεις.
«Στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί γίνεται λόγος για βιασμούς, βιασμούς με τη χρήση αντικειμένων, εξετάσεις παρθενίας από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, ηλεκτροπληξία των γεννητικών οργάνων, εκβιασμούς με σεξουαλικό χαρακτήρα» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
«Οι ομοιότητες στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και το καθεστώς γενικής ατιμωρησίας που επικρατεί και απολαμβάνουν οι δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων αποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυνική πολιτική στρατηγική που έχει στόχο να φιμώσει την κοινωνία των πολιτών και να αναγκάσει την αντιπολίτευση να σιωπήσει» επισήμανε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Κάριμ Λαχίντζι.
«Η εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας στις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των ερευνών, των ελέγχων ασφαλείας και των ανακρίσεων και επεκτείνονται ακόμα και εντός των δικαστικών και αστυνομικών θεσμών αποτρέπουν ακόμα περισσότερο τα θύματα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και τροφοδοτούν ένα κλίμα γενικής ατιμωρησίας που συμβάλλει στο να καταστούν κοινότοπες αυτές οι πρακτικές» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.
Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι και εξελέγη πρόεδρος το 2014 κατηγορείται από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει εγκαταστήσει ένα καθεστώς ακόμα πιο κατασταλτικό σε σύγκριση με εκείνο του Χόσνι Μουμπάρακ, του προέδρου της Αιγύπτου που ανετράπη το 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση.
«Εκτός των στελεχών της αντιπολίτευσης θύματα είναι επίσης εκπρόσωποι των τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, γυναίκες, ανήλικοι, φοιτητές όπως επίσης κάθε πρόσωπο η συμπεριφορά του οποίου γίνεται αντιληπτή ως «αποκλίνουσα» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης» σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.