Τρομακτικές περιγραφές για όσα συνέβαιναν πάνω στο σκάφος στο οποίο παρέμειναν επί τέσσερις μήνες, πριν καταφέρουν να βγουν στην Ινδονησία, έδωσαν οι μετανάστες που επιβίωσαν τόσο από τις κακουχίες όσο και από τις άγριες συνθήκες που επικράτησαν μεταξύ τους πάνω στο σκάφος.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώθηκαν επιθέσεις με μαχαιρώματα, ορισμένοι κρεμάστηκαν ενώ άλλοι πετάχτηκαν στη θάλασσα καθώς αγρίευε η μάχη για τις εναπομείνασες προμήθειες τροφίμων.

Σύμφωνα με τις περιγραφές ξέσπασαν συγκρούσεις βίαιες ανάμεσα στους μετανάστες, που προέρχονταν από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές.

Ο 21χρονος Mahmud Rafiq από τη Μιανμάρ επέρριψε στους μετανάστες από τη Βεγγάλη την ευθύνη για τις επιθέσεις, λέγοντας πως αρνήθηκαν να δώσουν όσα τρόφιμα είχαν απομείνει στις γυναίκες και τα παιδιά. «Άρχισαν να μας χτυπούν, πήραν το φαγητό, πέταξαν κάποιους από μας στη θάλασσα. Μας χτυπούσαν και μας μαχαίρωναν, με χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και στα πόδια», περιγράφει.

Ο 23χρονος Μohammad Abdur Rahim κατηγορεί τους μετανάστες από τη Μιανμάρ για όσα έγιναν: δεν μας δίνουν φαγητό ή νερό, μας βασανίζουν κάθε μέρα», λέει από την πλευρά του.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν πάνω σε σκάφος με 700 ανθρώπους το οποίο το ναυτικό της Ινδονησίας απέκρουσε και συνόδευσε σε ύδατα της Μαλαισίας, όπου το απέκρουσε το ναυτικό της Μαλαισίας! Το σκάφος κατέληξε και πάλι σε ινδονησιακά ύδατα όπου οι επιβάτες διασώθηκαν από ντόπιους ψαράδες.

«Σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, πετούν ο ένας τον άλλο στη θάλασσα», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας ενώ ένας από τους γιατρούς που τους περιέθαλψε περιέγραψε με μελανά χρώματα την περιπέτειά τους: «ήταν στη θάλασσα για τέσσερις μήνες, χωρίς καθαρό φαγητό, χωρίς κρεβάτια, οι άνθρωποι αφυδατώθηκαν, ήταν τραυματικό».

Οι περιγραφές αυτές ρίχνουν ακόμα περισσότερο φως στα τεκταινόμενα στην περιοχή αυτή όπου οι χώρες επιδίδονται σε μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί «ανθρώπινο πινκγ –πονγκ», την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση στα ασιατικά κράτη να δέχονται τους χιλιάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται εν τω μέσω της θαλάσσης, σημειώνοντας πως ειδικά οι μουσουλμάνοι της Μιανμάρ είναι από τους πλέον διωκόμενους.

Η Μαλαισία από την πλευρά της κάλεσε τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές να επιχειρήσει να σταματήσει την αναχώρηση των μεταναστών.

«Ποια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης της Μιανμάρ… υπάρχει ανθρωπιστική πλευρά για εκείνους ώστε να λύσουν το πρόβλημα εσωτερικά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας.