Η Νικαράγουα απέλασε χθες, Παρασκευή, χωρίς να δώσει αιτιολογία, δύο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν Περουβιανό και μια Ισπανίδα, οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στην χώρα, ανακοίνωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο Περουβιανός Λούις Κάρλος Μπουμπ και η Ισπανίδα Μάρτα Γκονθάλεθ εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Νικαράγουα μετά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο από αξιωματούχους της χώρας, οι οποίοι τους ανάγκασαν να ξαναεπιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε το Κέντρο της Νικαράγουας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Cenidh).
Οι δύο ακτιβιστές είναι μέλη του Κέντρου για την Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο (Cejil), μια περιφερειακή μη κυβερνητική οργάνωση.
Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Νικαράγουας Μάγκντα Πινέντα δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά δεν έδωσε μια επίσημη αιτιολογία για το γεγονός.
Το Cenidh διαμαρτυρήθηκε για την απέλαση των δύο ακτιβιστών. «Πρόκειται για μια απέλαση (…) ο Μπουμπ δέχθηκε επίθεση από υπευθύνους της (υπηρεσίας) μετανάστευσης, οι οποίοι τον απείλησαν ότι θα του βάλουν χειροπέδες και του πήραν το κινητό του τηλέφωνο, και η (Μάρτα) Γκονθάλεθ και ο ίδιος οδηγήθηκαν πίσω στο αεροπλάνο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Cenidh Αντελαΐντε Μονκάντα.
«Είναι μια αδικία που διαπράχθηκε κατά δύο υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν έρθει για τον εορτασμό της 25ης επετείου του Cenidh», δήλωσε παράλληλα και ο διευθυντής της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης Μάουρο Άμπιε. “Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγγνώμη”, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα το Cejil χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την απέλαση των δύο ακτιβιστών και ζήτησε και αυτό που την κυβέρνηση της Νικαράγουας να «δώσει δημοσίως εξηγήσεις» και να πραγματοποιήσει μια έρευνα.
Το Cenidh, το οποίο επικρίνει συχνά τον πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα, ανακοίνωσε ότι ο Μπουμπ είχε συνοδεύσει πολιτικές οργανώσεις της Νικαράγουας κατά τις συνεδριάσεις της Διαμερικανικής Επιτροπής Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ενώπιον αυτού του περιφερειακού φόρουμ, οι οργανώσεις της Νικαράγουας κατηγόρησαν την κυβέρνηση της χώρας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της για την διάνοιξη μιας διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος Ορτέγα σε μια κινεζική εταιρεία, την Hong Kong Nicaragua Development (HKND) και το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, επικρίνουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος και ντόπιες κοινότητες. Εναντίον του έχουν διαδηλώσει οι κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται εκεί όπου θα γίνει το έργο και στις οποίες θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις.