Πέντε Τούρκοι δικαστικοί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά στα τέλη του 2013 προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παύθηκαν οριστικά σήμερα από το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κατόπιν ψηφοφορίας, η πλειοψηφία του HSYK αποφάσισε να αποπέμψει από το δικαστικό σώμα τέσσερις εισαγγελείς, τους Ζεκερίγια Οζ, Τζελάλ Καρά, Μουαμέρ Ακάς και Μεμέτ Γιουζγκέτς και έναν δικαστή, τον Σουλεϊμάν Καρατζόλ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι διότι “προσέβαλαν την τιμή του επαγγέλματος” και διεξήγαγαν ενέργειες οι οποίες “πλήττουν την υπόληψη του επαγγέλματός τους”, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τον Δεκέμβριο του 2013 αυτοί οι πέντε δικαστικοί είχαν δώσει εντολή να συλληφθούν δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην κυβέρνηση του—τότε πρωθυπουργού—Ερντογάν: επιχειρηματίες, ανώτατους δημόσιους λειτουργούς και γιους υπουργών, σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι ενέχονταν σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Ερντογάν είχε τότε καταγγείλει ένα δικαστικό “πραξικόπημα” από μέρους του κινήματος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διέθετε μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη, κι αντέδρασε εξαπολύοντας μια εκστρατεία απομάκρυνσης των υποστηρικτών του.
Οι πέντε δικαστικοί που αποπέμφθηκαν σήμερα είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα για πειθαρχικούς λόγους.
Έπειτα από εκείνη την υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει την πτώση τεσσάρων υπουργών, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε τον Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα τεράστιο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπ’ αριθμόν 1 εχθρό της.
Ο ιμάμης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ασκεί την εξουσία στην Τουρκία από το 2002.