Υπάρχουν πάνω από 20 εξωπλανήτες στο γαλαξία μας που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, για να μην αναφέρουμε τα δισεκατομμύρια γαλαξιών σε ολόκληρο το σύμπαν.
Δεδομένων των αριθμών, οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή κάπου πέρα από τη Γη φαίνεται να είναι αρκετές, ωστόσο οι πιθανότητες να ανακαλυφθεί αυτή η ζωή δείχνουν λιγότερες.
Γιατί; Επειδή κατ’ αρχάς δεν ξέρουμε καν πώς θα είναι η εξωγήινη ζωή.
«Μπορεί να είναι τόσο διαφορετική (η εξωγήινη ζωή) που θα μπορούσε να μας κοιτά στα μάτια και να μην καταλαβαίνουμε καν ότι πρόκειται για ζωή», λέει στο Business Insider ο Κρίστοφερ Αντάμι, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Όπως εξηγεί, η ζωή στη Γη είναι βασισμένη στον άνθρακα, δηλαδή κάθε οργανισμός γνωστός στον άνθρωπο περιέχει άτομα που συνδέονται με άλλα άτομα μέσω του άνθρακα. Ωστόσο, η ζωή στη Γη γυρνάει γύρω από το οξυγόνο. Τα φυτά παίρνουν διοξείδιο του άνθρακα και δίνουν οξυγόνο, το οποίο αναπνέει ο άνθρωπος για να ζήσει.
Όμως μία άλλη μορφή ζωής θα μπορούσε να βασίζεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Για παράδειγμα, το φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι πλούσιος σε υγρό μεθάνιο και έχει ελάχιστον οξυγόνο. Οπότε ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να επιβιώσει εκεί, όμως μία μορφή ζωής που θα βασιζόταν στο μεθάνιο θα μπορούσε να ζει εκεί και να είναι τελείως διαφορετική από τις μορφές ζωής που γνωρίζουμε στη Γη.
Επίσης, το πρόβλημα είναι ότι τα όργανα που διαθέτουμε είναι σχεδιασμένα για να ψάχνουν για ζωή που μοιάζει με τη δική μας. Έτσι, ο κ. Αντάμι εργάζεται πάνω στη λύση αυτού του προβλήματος.
Μάλιστα, έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή, με το οποίο αναζητεί ένα κοινό στοιχείο που θα μπορούσε να διαθέτει κάθε μορφή ζωής στο σύμπαν. Θα πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό, το οποίο θα ξεπερνά τη χημεία ή το από τι είναι φτιαγμένο το κάθε τι.
Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πολύ κοντά στο να ανακαλύψει αυτό το κοινό χαρακτηριστικό και φυσικά αν τελικά το βρει, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.