Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια στρατηγική για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, το κυριότερο μέτρο της οποίας είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου κατά της τρομοκρατίας.
«Η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι διασυνοριακές προκλήσεις που εξελίσσονται διαρκώς. Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να συνεργαστούν καλύτερα και στενότερα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς παρουσιάζοντας τη στρατηγική αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Επιτροπή ανέλυσε τις τρεις βασικές προτεραιότητές της: την πρόληψη της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τον αγώνα εναντίον της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο.
«Δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν το δίκαιο ούτε οι συνθήκες ούτε οι δικαιοδοσίες μας», διευκρίνισε ο Τίμερμανς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Για τις χώρες, η ασφάλεια είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας. Το να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση για τις δικαιοδοσίες θα ήταν άσκοπο», εξήγησε.
Οι χώρες της ΕΕ θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και, κυρίως, να συνεργαστούν στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η κυριότερη καινοτομία είναι η ενίσχυση της Europol –της ευρωπαϊκής αστυνομίας που ιδρύθηκε το 1995 για να συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας– με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού κέντρου αντιτρομοκρατίας. Η Europol διαθέτει ήδη ένα κέντρο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, το αποκαλούμενο EC3.
Το νέο αυτό κέντρο θα έχει στόχο «τη δημιουργία ενός χώρου συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών», συνέχισε ο Τίμερμανς διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού».
Αρκετοί ευρωβουλευτές πάντως εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πρόταση αυτή της Κομισιόν. «Μας χρειάζεται μια συνολική στρατηγική. Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία με μέτρα ασφαλείας αλλά μόνο εξαλείφοντας τις αιτίες της, όπως είναι η ριζοσπαστικοποίηση», προειδοποίησε ο Τζάνι Πιτέλα, ο επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Απαιτείται ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Προς το παρόν βρισκόμαστε πολύ-πολύ μακριά» από αυτόν τον στόχο, σχολίασε ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ.