«Η κυβέρνησή μας, με τα νέα μέτρα που μόλις υιοθέτησε, αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού», δήλωσε χθες Πέμπτη (23/12) ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο Σπεράντσα εξήγησε ότι εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, θα προσφερθεί αυτή που αποκάλεσε νέα ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας. «Θα μπορούν να τους επισκέπτονται μόνο οι συγγενείς και φίλοι που ολοκλήρωσαν τον εμβολιαστικό τους κύκλο -έχοντας λάβει την αναμνηστική δόση- ή, αν έχουν κάνει δυο δόσεις, θα χρειάζεται αρνητικό τεστ», διευκρίνισε.

«Με τα νέα μέτρα που υιοθετήσαμε, παρέχουμε επιπλέον προστασία στους πολίτες αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. Φυσικά, το εμβόλιο παραμένει το βασικό όπλο που έχουμε στην διάθεσή μας», πρόσθεσε ο Σπεράντσα.

Η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύεται πλέον στο 28% των κρουσμάτων. Μέσα σε δύο εβδομάδες όμως, προειδοποιεί το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, το ποσοστό της αναμένεται να διπλασιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους συμπατριώτες του «ύψιστη προσοχή και μεγάλη σωφροσύνη, ιδίως στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που στοχεύουν στον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού – τα οποία αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, προφανώς λόγω της Όμικρον – ενέκρινε την Πέμπτη (23/12) η ιταλική κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η διάρκεια του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» μειώνεται από 9 σε 6 μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου αποφασίζεται η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας -τύπου Ffp2– θα είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, πάντα μέχρι τις 31 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες καφέ και εστιατορίων (τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι) θα πρέπει να διαθέτουν «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου» (τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊου) ενώ το αρνητικό τεστ, πλέον, δεν θα ισχύει.

Για την είσοδο σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, εκθέσεις, θερμά λουτρά, καζίνο, πολιτιστικά κέντρα, επίσης θα απαιτείται το «σούπερ Green Pass».

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού πρόκειται να παραμείνουν κλειστές, ενώ αναβάλλεται – τουλάχιστον προς το παρόν – η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

Ρεκόρ με περισσότερα από 44.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Επισημαίνεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 44.595 νέα κρούσματα κορονοϊού στη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη 168 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της Covid-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκαν 901.450 διαγνωστικά τεστ, το 4.9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.023 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 8.722, κατά τον ίδιο, ημερήσιο απολογισμό για την υγειονομική κρίση στη γείτονα.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.517.054 και 136.245 οι θάνατοι.