Η Τουρκία χρειάζεται ένα καλύτερο κοινοβουλευτικό σύστημα, όχι μία ισχυρότερη προεδρία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια του διαδόχου του Ερντογάν για συνταγματική τροποποίηση και εκχώρηση των εκτελεστικών εξουσιών στον επικεφαλής του κράτους.
Απευθυνόμενος σε επενδυτές σε συμπόσιο των Financial Times στην Κωνσταντινούπολη αργά χθες το βράδυ, ο Γκιούλ προέβλεψε ότι το κυβερνών κόμμα του AKP κινδυνεύει να χάσει ψήφους που θα ενισχύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά ότι ωστόσο θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο σημερινός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτό θα επέτρεπε στον αυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στο δημόσιο βίο για περισσότερο από μία δεκαετία, να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.
«Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να τελειοποιηθεί», είπε ο Γκιούλ, ο οποίος είναι συνιδρυτής με τον Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Η αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών θα πρέπει να τεθεί πολύ προσεκτικά όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες», πρόσθεσε ο Γκιούλ προφανώς αναφερόμενος στις ανησυχίες για την αύξηση των εξουσιών του Ερντογάν.
Παρότι ο Γκιούλ δεν κατέχει σήμερα κάποιο αξίωμα, εξακολουθεί να θεωρείται προσωπικότητα κύρους εντός του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Ο Ερντογάν επιθυμεί μία μεγάλη νίκη η οποία θα του εξασφάλιζε αρκετές έδρες ώστε να προχωρήσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματός του, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, κεντρικό ρόλο κατέχει ένα νέο σύνταγμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011, πιθανώς πέφτοντας σε επίπεδο που θα το υποχρεώσει στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων.
Ο Γκιούλ ωστόσο θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.
«Υποθέτω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αυξήσουν τη δύναμή τους, αλλά θεωρώ επίσης ότι θα συνεχιστεί μία μονοκομματική διακυβέρνηση», είπε.