Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναμένει ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία η καινοφανής απήχησή του πολύ πέραν της παραδοσιακής του βάσης—των Κούρδων μειονοτικών—θα σημάνει την είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή, κάτι που εάν επαληθευτεί, θα στερήσει από το κυβερνών κόμμα έδρες κρίσιμης σημασίας.
Αν και ως σήμερα παραμένει ένα μικρό κόμμα, το HDP ενδέχεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί διακαώς να καταγάγει μια σαρωτική νίκη, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στην Εθνοσυνέλευση για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.
«Κόσμος που δεν είχε σκεφτεί ποτέ να μας ψηφίσει τώρα το εξετάζει», επισήμανε ο συμπρόεδρος του HDP, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στην Άγκυρα. «Ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε 100 έδρες στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 15% των ψήφων».
Το HDP, που εκφράζει τους Κούρδους μειονοτικούς, κατεβαίνει στις εκλογές με κομματικό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά.
Χρειάζεται να ξεπεράσει το όριο του 10% των ψήφων για να μπει στην Εθνοσυνέλευση. Στο παρελθόν, τα μέλη του έθεταν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι, για να παρακάμψουν το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο αυτό όριο.
Το 2011, το HDP, κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψήφιους, κατέλαβε 36 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, συγκεντρώνοντας το 6,5% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνει σήμερα ένα ποσοστό κοντά στο 10% των προθέσεων ψήφου. Ο ίδιος ο Ντεμίρτας συγκέντρωσε το 9,76% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2014.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το κόμμα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των πιο φιλελεύθερων Τούρκων της μεσαίας τάξης, που θεωρούν την αξιωματική αντιπολίτευση—το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)—αποδιοργανωμένη. Το HDP επιδιώκει ταυτόχρονα να κερδίσει ψηφοφόρους μεταξύ εκείνης της μερίδας των Κούρδων που υποστηρίζει την τελευταία δωδεκαετία το AK, ένα κόμμα με απήχηση στα πιο συντηρητικά στρώματα της εργατικής τάξης.
Η Άγκυρα πιέζει το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) να καταθέσει τα όπλα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από τις εκλογές. Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι καιρός να τελειώσει ο ένοπλος αγώνας, ο πόλεμος που διαρκεί από το 1984 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει τη ρητορική της εναντίον του HDP, υποστηρίζοντας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Τούρκους στρατιώτες και Κούρδους αντάρτες για να συνεγείρει το αντικυβερνητικό αίσθημα και να αποσπάσει ψήφους Κούρδων από το AK.
«Το να εναποτίθενται ελπίδες στα όπλα σε μια εκλογική διαδικασία είναι ένδειξη απελπισίας και ασέβειας έναντι της βούλησης του έθνους», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν.
Ο Ντεμίρτας όμως αντέτεινε ότι είναι η κυβέρνηση εκείνη η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί για πολιτικές σκοπιμότητες την ειρηνευτική διαδικασία. «Η κυβέρνηση θέλει να… μετατρέψει την επιθυμία για ειρήνη σε ψήφους».
«Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την εκμετάλλευση», πρόσθεσε.