Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φάτου Μπενσούντα, δήλωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία, ωστόσο οι πιθανότητες οι ηγέτες της να βρεθούν στο επίκεντρο έρευνας από το ΔΠΔ είναι ελάχιστες.
Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, η Μπενσούντα είπε ότι το γραφείο της έχει δικαιοδοσία σε εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από μαχητές οι οποίοι προέρχονται από χώρες που ανήκουν στο ΔΠΔ, ωστόσο οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους είναι κυρίως υπήκοοι του Ιράκ και της Συρίας, χωρών οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.
«Σε αυτό το στάδιο, οι προοπτικές το γραφείο μου να διεξαγάγει έρευνα και να ασκήσει διώξεις κατά των υπευθύνων, στην ηγεσία του ΙΚ, φαίνεται πως είναι ελάχιστες».
Το Δικαστήριο θα μπορούσε να ασκήσει τη «δικαιοδοσία επί προσώπων» που διαθέτει σε ανθρώπους που είναι πολίτες κρατών μελών του ΔΠΔ, όπως ο διαβόητος «Τζιχάντι Τζον», ένας από τους δήμιους του ΙΚ, ο οποίος πιστεύεται πως είναι Βρετανός υπήκοος. Το Ιράκ και η Συρία δεν είναι μέλη του ΔΠΔ, κάτι που σημαίνει ότι ο εισαγγελέας του δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στις δύο αυτές χώρες, εάν δεν υπάρξει παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Μπενσούντα δήλωσε ότι το Δικαστήριο έχει λάβει αναφορές για χιλιάδες ξένους μαχητές στις τάξεις του ΙΚ, οι οποίοι προέρχονται από κράτη που έχουν προσχωρήσει στο ΔΠΔ, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τυνησία, η Ιορδανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Οι αναφορές που λαμβάνει το ΔΠΔ και αφορούν σε σοβαρά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από μαχητές του ΙΚ, περιλαμβάνουν εγκλήματα όπως μαζικές εκτελέσεις, σεξουαλική δουλεία, βιασμοί, αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών ακόμα και γενοκτονία.
«Ορισμένα από τα άτομα αυτά (κρατών μελών του ΔΠΔ) μπορεί να εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Μπενσούντα.