Κατά του Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή την ένταξή της στην ταξιδιωτική του «κόκκινη λίστα» στρέφεται η Νιγηρία. Όπως τονίζει η χώρα η η εν λόγω απόφαση που πάρθηκε λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό, «είναι άδικη και δεν βασίζεται στην επιστήμη».
Η Νιγηρία προστέθηκε στη λίστα από τις 6.00 ώρα Ελλάδας σήμερα (Δευτέρα 6/12), αφού το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά που αφορούν την νέα παραλλαγή Όμικρον είχαν σαφή σύνδεση με ταξίδια στο εξωτερικό από τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική.
Η εν λόγω προσθήκη σημαίνει ότι μόνο Βρετανοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι με προέλευση τη Νιγηρία μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες από την άφιξή τους.
«Η απόφαση από τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τη Νιγηρία στην κόκκινη λίστα, εξαιτίας απλά και μόνο λιγότερων των 20 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον είναι αδικαιολόγητη, άδικη, τιμωρητική και απαράδεκτη και εισάγει διακρίσεις. Η απόφαση δεν βασίζεται στην επιστήμη», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Λάι Μοχάμεντ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κίνηση ήταν μια «αντανακλαστική αντίδραση» που θα είναι καταστροφική για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε ο ίδιος. «Οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της πρόσβασης στα εμβόλια στην Αφρική αντί να κλείνουν τα σύνορά τους», είπε.
Η μετάλλαξη Όμικρον, που αρχικά εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα της Αφρικής, έχει επιτείνει το εμβολιαστικό κενό μεταξύ των πλούσιων χωρών και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία επιβεβαίωσε τα πρώτα της κρούσματα Όμικρον.
Ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ επίσης απαγόρευσαν την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους που ταξιδεύουν από τη Νιγηρία λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που έφθασαν από τη Νιγηρία.
Από την πλευρά του, ο Σαράφα Τούντζι Ίζολα, ύπατης αρμοστής της Νιγηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι αυτό που αναμένει κανείς είναι μια παγκόσμια και όχι μια επιλεκτική προσέγγιση. Οι δηλώσεις του απηχούσαν επίσης τα σχόλια του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος περιέγραψε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε κάποιες χώρες της νότιας Αφρικής ως «ταξιδιωτικό απαρτχάιντ».
«Η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι απαρτχάιντ υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζουμε μια επιδημία», δήλωσε ο Ίζολα. «Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία. Κάθε φορά που έχουμε μία δυσκολία, πρέπει να υπάρχει συνεργασία».