Στο βιβλίο της, «The MBA Bubble» ή αλλιώς «Η φούσκα του πτυχίου», η Mariana Zanetti υποστηρίζει ότι το πτυχία είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Ξεκινάει τη θέση της λέγοντας ότι «οι συγγραφείς που γράφουν για ευημερία και πλούτο το ξεκαθαρίζουν: Μία δουλειά δε θα σε κάνει πλούσιο».
Αν θες πραγματικά να γίνεις πλούσιος κάποια στιγμή της ζωής σου, θα πρέπει να δημιουργήσεις μία πηγή εισοδήματος εκτός του μισθού. Είναι απλό και βέβαιο: Όταν πουλάτε το χρόνο σας σε άλλους, κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η ικανότητα να αυξάνετε το εισόδημά σας.
Στο βιβλίο του, «Rich Dad, Poor Dad», ο Robert Kiyosaki υποστηρίζει ότι οι πλούσιοι δεν εργάζονται για να βγάλουν χρήματα. Δημιουργούν περιουσιακά στοιχεία που βγάζουν χρήματα. Οπότε αν θέλετε να μάθετε πώς να βγάζετε λεφτά, να πάτε σχολείο. Αν θέλετε ακόμα περισσότερα, να πάρετε πτυχία.
Άλλωστε κάποια εξαιρετικά υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις βγάζουν όντως εκατομμύρια.
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αυτές τις θέσεις με ένα πτυχίo ή και μεταπτυχιακά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει πάντα.
Για παράδειγμα, αν δείτε τα πτυχία των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών του CAC 40, του δείκτη της γαλλικής χρηματαγοράς, τότε θα δείτε ότι το πτυχίο και το μεταπτυχιακό είναι προαιρετικό.
Ας επιστρέψουμε όμως στο βασικό ερώτημα: Πώς να γίνετε πλούσιος. Πρέπει να γίνετε επιχειρηματίας, επενδυτής ή και τα δύο.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι επιχειρηματίες και δεν έχουν ούτε πτυχίο, ούτε μεταπτυχιακό. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο όταν κατάλαβαν ότι τους διδάσκει πώς να είναι υπάλληλοι και πώς να υπακούν.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν όσους έχουν πτυχία και μεταπτυχιακό: ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Στiβ Τζομπς. Και υπάρχουν και πάρα πολλοί ανώνυμοι πλούσιοι άντρες και γυναίκες που δεν έκατσαν ποτέ στα θρανία για να τους πουν πώς να γίνουν… σκλάβοι των επιχειρήσεων.