Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και ορισμένα από τα κόμματα και τις παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν σήμερα στη Μόσχα υπό την αιγίδα της Ρωσίας, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ Σύρων μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Δαμασκό, μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης ωστόσο απέχει από τις συνομιλίες, επομένως ελάχιστη πρόοδος αναμένεται να επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της κρίσης που μαίνεται σε αυτήν την χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, τον οποίο στηρίζει η Δύση, μποϊκόταρε τη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι θα λάβει μέρος μόνο εφόσον οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας.
Η συνάντηση αυτή, που ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ και αναμένεται να διαρκέσει έως την 9η Απριλίου, θα επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, ελλείψει προόδου στο πολιτικό επίπεδο μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε τον Ιανουαρίου χωρίς να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
«Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την υπογραφή της συμφωνίας- πλαισίου μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών και την πρώτη μετά τη δήλωση του (Αμερικανού ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Άσαντ» επισήμανε ο ειδικός επί γεωπολιτικών θεμάτων Εμίλ Μπιτάρ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να διατηρούμε ελπίδες για την επίτευξη προόδου, όμως όλα καταδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία» εκτίμησε ο ίδιος.
Η συμφωνία- πλαίσιο με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που επιτεύχθηκε την Πέμπτη «δεν αναμένεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Η θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει σχετικά με το συριακό ζήτημα» επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπορίς Ντολγκόφ, ερευνητής επί αραβικών θεμάτων στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στη Μόσχα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να ελπίζει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2012 θα εφαρμοστούν και υπαινίχθηκε ότι η απουσία μιας οργάνωσης της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να μεγαλοποιείται.
«Τόσο πολύ αίμα έχει χυθεί στη Συρία και τόσα πολλά λανθασμένα ξεκινήματα έχουν γίνει… που δεν πρέπει να καθοδηγούμαστε από το γεγονός ότι κάποιος έχει ανακηρύξει κάποια οργάνωση της αντιπολίτευσης τη βασική και έχει καταστήσει αυτό τη βάση προκειμένου να επιχειρήσει να επιτύχει ένα αποτέλεσμα» επισήμανε ο Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης.
Σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στη αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, η αντιπολίτευση θα συναντηθεί μόνη σήμερα και αύριο Τρίτη με τους Ρώσους προτού συναντήσει τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης υπό την αιγίδα της Μόσχας.
«Η βασική ιδέα αυτήν τη φορά είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε αυτή η πηγή.
Ένα έγγραφο που προέκυψε από τη Σύνοδο της Γενεύης το 2012 και εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα καλεί για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί με αμοιβαία συναίνεση.
Της αποστολής της συριακής κυβέρνησης ηγείται ο Μπασάρ Τζαφάρι, ο πρεσβευτής της χώρας στα ΗΕ, μετέδωσε το Ιντερφάξ.
Περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι διάφορων κομμάτων και οργανώσεων συμμετείχαν στις συνομιλίες, οι περισσότεροι από κόμματα ή κινήματα που «ανέχεται» ο Άσαντ ή που έχουν συμφωνήσει ότι το να συνεργαστούν με τη Δαμασκό είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.