Η ανάκληση του πρέσβη της Κροατίας από το Βελιγράδι ήταν βεβιασμένη απόφαση, εκτίμησε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Η πρόεδρος της Κροατίας αναφέρθηκε στην ένταση που προκάλεσε στις σχέσεις Κροατίας – Σερβίας το επεισόδιο με τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος έκαψε σημαία της Κροατίας.

Το κροατικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα, επιδίδοντας νότα διαμαρτυρίας στην επιτετραμμένη της πρεσβείας της Σερβίας, ενώ ανακάλεσε στο Ζάγκρεμπ για διαβουλεύσεις τον Κροάτη πρέσβη στη Σερβία.

Νομίζω ότι πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα, επειδή η τωρινή κατάσταση δεν ωφελεί τις διακρατικές σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας Κροατίας και Σερβίας, αναφέρει η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σε συνέντευξή της στο περιοδικό της έκδοσης του Σαββάτου της εφημερίδας “Γιούταρνι λιστ”.

Η πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι όταν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αφέθηκε ελεύθερος από τη Χάγη και «έκανε δηλώσεις περί μεγάλης Σερβίας την επέτειο της πτώσης του Βούκοβαρ» είχε ζητήσει την ανάκληση του πρέσβη της Κροατίας από το Βελιγράδι, επειδή η σερβική κυβέρνηση δεν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι καταδικαστέο, κυρίως το κάψιμο της κροατικής σημαίας. Πλήρως απαράδεκτες είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αλεξάνταρ Βούλιν για τον Πατριωτικό Πόλεμο, τη στρατιωτική επιχείρηση “Καταιγίδα”, τον στρατηγό Άντε Γκοτόβινα, τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς» σημείωσε η πρόεδρος της Κροατίας και πρόσθεσε:

«Όμως θεωρώ ότι η ανάκληση του πρέσβη για διαβουλεύσεις στο Ζάγκρεμπ ήταν βεβιασμένη. Έπρεπε να επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας και να καταδικαστούν σαφώς οι ενέργειες του Αλεξάνταρ Βούλιν και του Βόισλαβ Σέσελι».
Στη συνέντευξή της η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς επισημαίνει ότι στην Κροατία “εμείς πολύ καλά γνωρίζουμε και ελπίζουμε και στη Σερβία να γίνει αποδεκτό, ότι ο Πατριωτικός Πόλεμος ήταν δίκαιος, η στρατιωτικο-αστυνομική επιχείρηση “Καταιγίδα” νόμιμη και θεμιτή και ο στρατηγός Γκοτόβινα διοικητής νικηφόρου στρατού».

Η πρόεδρος της Κροατίας αναφέρει ότι δέχθηκε μήνυμα από τον Σέρβο ομόλογό της, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στο οποίο τονίζει προσήλωση στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι του απάντησε στο ίδιο πνεύμα.

Η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς υπογραμμίζει ότι πρόσεξε και τη δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα πρόσφατα γεγονότα θα αναβάλουν επίσκεψή της στο Βελιγράδι τονίζει: «Ελπίζω πως όχι».