Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, τον οποίο το Βερολίνο αρνείτο να συζητήσει πριν από μερικούς μήνες, θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση των μολύνσεων, δήλωσε την Τρίτη (30/11) ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα και με την προαναγγελία του περιβάλλοντος του μελλοντικού καγκελαρίου.
Κάνοντας αυτή τη μεγάλη στροφή, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης ελπίζει να πείσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να επιλέξει τον εμβολιασμό προτού γίνει υποχρεωτικός, αν οι βουλευτές το αποφασίσουν, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα αναλάβουν κοινή δράση για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της Covid-19, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια εξετάζουν προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιορισμοί των επαφών, ειδικά στους ανεμβολίαστους. Λεπτομέρειες για τα σχέδια θα μελετηθούν έως την Πέμπτη», ανέφερε.
Ψηφοφορία έως το τέλος του 2021;
«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Σολτς στο δίκτυο Bild TV. Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δικαιολογείται «για την προστασία όλων μας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε οι κοινoβουλευτικοί να εξετάσουν το θέμα και να το θέσουν σε ψηφοφορία έως το τέλος της χρονιάς ώστε να αρχίσει να ισχύει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ο σοσιαλδημοκράτης μελλοντικός καγκελάριος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την προσεχή εβδομάδα, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης με την απερχόμενη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον μελλοντικό συνασπισμό και τους επικεφαλής των κρατιδίων για να εξετάσουν διάφορα μέτρα με στόχο την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος των μολύνσεων.
Η Γερμανία είχε αποκλείσει έως τώρα τη ριζοσπαστική επιλογή να επιβάλει τον εμβολιασμό, που υιοθέτησε η γειτονική της Αυστρία καθώς και η Ελλάδα – για μέρος των πολιτών.
Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς είχε αντιταχθεί σε ένα τέτοιο μέτρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σε μια χώρα όπου οι περιορισμοί κατά της Covid-19 δίχασαν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Η συζήτηση για το θέμα αυτό κλιμακώθηκε ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χώρα πλήττεται σκληρά από την αύξηση των μολύνσεων.
«Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση»
Στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα, «όλοι συμφωνούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, μερικές φορές δραματική σε περιφερειακό επίπεδο, στο σύστημα υγείας μας, στο οποίο το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια θα αντιδράσουν από κοινού και με αποφασιστικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση της Μέρκελ.
Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την καγκελαρία: η συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού. «Μέχρι τα Χριστούγεννα, έως 30 εκατομμύρια πρώτοι, δεύτεροι και αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να μπορούν να γίνουν», αναφέρει η καγκελαρία.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφασίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των νοσοκομείων, όπως και για τους στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.
Το συντηρητικό στρατόπεδο του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου, που ετοιμάζεται να περάσει στην αντιπολίτευση, υποστηρίζει στο εξής τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Και σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, μια ευρεία πλειοψηφία οικολόγων βουλευτών, που θα κυβερνήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες, τάσσονται επίσης υπέρ.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εξής ζητείται από σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (64%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των μέσων ενημέρωσης RTL και ntv, σε αντίθεση με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.