«Λέξη της χρονιάς» είναι το «εμβόλιο» για το περίβλεπτο διαδικτυακό αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster. Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή αναφέρει ότι, εκτός από το κυριότερο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, υπήρξε επίσης «πολιτικό επιχείρημα και πηγή διχασμού».
«Είναι σπάνιες οι λέξεις που μπορούν να εκφράσουν τόσα πράγματα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο», ανέφερε το λεξικό στην ανακοίνωσή του.
«Η λέξη εμβόλιο κορ(vaccine) σήμαινε πολλά περισσότερα πράγματα, πέραν της ιατρικής, το 2021. Για πολλούς, συμβολίζει την πιθανή επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν από την πανδημία. Αλλά βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης για τις προσωπικές επιλογές, τον πολιτικό προσανατολισμό, τους επαγγελματικούς κανονισμούς, την ασφάλεια στο σχολείο, την ανισότητα στον τομέα της υγείας και τόσων άλλων», πρόσθεσε.
Οι έρευνες για μια θεραπεία του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κίνα τον χειμώνα του 2019 ξεκίνησαν σε όλον τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας. Τα εμβόλια στα οποία χρησιμοποιείται η νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) αναπτύχθηκαν γρήγορα, δοκιμάστηκαν και παρήχθησαν σε μεγάλη κλίμακα. Στις ΗΠΑ οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 και στις αρχές της φετινής χρονιάς ξεκίνησε μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
«Η χρήση ενός εμβολίου που προκαλεί ανοσοαπόκριση με εντελώς καινούριο τρόπο ανάγκασε το Merriam-Webster να αναθεωρήσει και να επεκτείνει τον ορισμό της λέξης» τον Μάιο, πρόσθεσε η διεύθυνση του λεξικού.
Οι διαδικτυακές έρευνες για τη λέξη «εμβόλιο» αυξήθηκαν κατά 601% μεταξύ 2020-21 και κατά 1.048% μεταξύ 2019-21.
Η αγγλική λέξη vaccine και η… αγελάδα
Η αγγλική λέξη vaccine προέρχεται από τη λατινική vacca (αγελάδα), επειδή ο ιός της δαμαλίτιδας, μιας ασθένειας των βοοειδών, είχε χρησιμοποιηθεί για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς στους ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μεταξύ των λέξεων με τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις φέτος ήταν επίσης η insurrection («στάση, εξέγερση») με αφορμή τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, το όνομα του ρομπότ της NASA Perseverance («Επιμονή») που έφτασε τον Φεβρουάριο στον Άρη και ο όρος woke («αφυπνισθείς») που χρησιμοποιεί η αμερικανική αριστερά για να περιγράψει όσους αποκτούν επίγνωση των αδικιών και των ανισοτήτων που σχετίζονται με το φύλο ή τη φυλή.