Έχουν περάσει λιγότερο από τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε η δεύτερη θητεία της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και οι Βραζιλιάνοι δεν τη θέλουν άλλο.

Παλεύοντας με μία οικονομία που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αλλά και ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Petrobras, ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός κολοσσός, η Ρούσεφ δεν έχει και πολλούς φίλους στην Μπραζίλια.

Έχει ήδη χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου όπου θεωρητικά ο συνασπισμός της είχε μία άνετη πλειοψηφία, ενώ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την Πρόεδρο.

Η δημοφιλία της έχει υποχωρήσει κατά πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες στο 13%, το χαμηλότερο για Βραζιλιάνο Πρόεδρο από την εποχή του Φερνάντο Κόλλορ το 1992 τις παραμονές της παραπομπής του για διαφθορά.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι και η Ντίλμα Ρούσεφ θα έχει την ίδια μοίρα.

Όμως, όπως εξηγεί ο Economist, δεν είναι καθόλου δύσκολη να αντιληφθεί κανείς γιατί οι ψηφοφόροι έχουν θυμώσει.

Η Ντίλμα Ρούσεφ ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrobras από το 2003 έως το 2010, την εποχή κατά την οποία οι Εισαγγελείς πιστεύουν ότι εκλάπησαν και δόθηκαν μίζες άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων και δόθηκαν σε πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος και συμμάχους τους, 47 εκ των οποίων βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.

Κέρδισε τις περυσινές εκλογές με μόνο τρεις μονάδες διαφορά, καθώς έπεισε τους Βραζιλιάνους ότι το επίπεδο της ζωής τους, οι δουλειές και οι κοινωνικές παροχές κινδυνεύουν αν εκλεγεί κάποιος αντίπαλός της.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ψέμα. Και έχουν καταλάβει ότι τα λάθη που έγιναν κατά την πρώτη θητείας της που οδήγησαν σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε αυτό αν προσθέσουμε και την πιθανότητα να χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική εκστρατεία από την Petrobras, τότε διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν.

Ωστόσο, είναι υπερβολή να νομίζει κανείς ότι η Ρούσεφ μπορεί να εκδιωχθεί. Ο νόμος στη Βραζιλία προβλέπει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί μόνο για ποινικό αδίκημα. Και προς το παρόν οι εισαγγελείς δεν έχουν βρει στοιχεία που να εμπλέκουν την Ντίλμα Ρούσεφ στην υπόθεση της Petrobras.

Και παρότι πολλοί τη θεωρούν δογματική και ανίκανοι, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Πρόεδρος πλούτισε στο πόστο της.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Ντίλμα Ρούσεφ και το κόμμα της πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάσταση, στην οποία έφεραν τη χώρα, κατά την πρώτη θητεία της, παρά να γίνει μάρτυρας μίας παραπομπής.