Την ανησυχία του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της έντασης στην Υεμένη. Το υπουργείο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της έντασης στην Υεμένη και την διολίσθηση της χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση, η οποία απειλεί να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην περιφερειακή ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στον πληθυσμό της Υεμένης, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και την πολιτική αστάθεια.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε, επίσης, στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή των στενών του Άντεν, η οποία – από κοινού με τη διώρυγα του Σουέζ – είναι ένας κομβικός θαλάσσιος διάδρομος για το παγκόσμιο εμπόριο.
Καλούμε, τέλος, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν υπεύθυνα και ειλικρινά για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Συνεχίζεται η αιματοχυσία
Σήμερα τουλάχιστον 39 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη κατά το πρώτο 24ωρο μετά την έναρξη της υπό την Σαουδική Αραβία στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Σαναά.
Την ίδια ώρα, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του υπουργού του Καουάτζα Άσιφ ότι δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα παράσχει στρατιωτική στήριξη στον συνασπισμό. «Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση να συμμετάσχουμε σε αυτό τον πόλεμο. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα. Δεν έχουμε υποσχεθεί καμία στρατιωτική υποστήριξη στον υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό στην Υεμένη. Στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, πυροδοτείται ο διχασμός και πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου σχολιάζοντας ότι η κρίση κινδυνεύει να επηρεάσει και το Πακιστάν.
Σήμερα τα ξημερώματα, πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό το Ριάντ έπληξαν στόχους κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθώς και στο προπύργιο της οργάνωσης στα βόρεια της χώρας.
Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ισχυρό σύμμαχο των Χούτι, στα περίχωρα της Σαναά, περιλαμβανομένης μίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.
Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχους δύο περιοχές στο βόρειο προπύργιο των Χούτι, σύμφωνα με πηγές των φυλών. Επλήγησαν μία αγορά στην Κατάφ αλ Μποκάα, βορείως της επαρχίας Σααντά, καθώς και η συνοικία Σάντα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν και μία αεροπορική βάση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Μαρίμπ στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας σταθμός ραντάρ που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πετρελαιοπηγή Σάφερ, σύμφωνα με τους κατοίκους.
Παρότι η Μαρίμπ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων Χούτι, που είναι ο κύριος στόχος της επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία, στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ. Κατά τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν ακόμη αποθήκες πυραύλων.