H νέα ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να «λάβει αξιόπιστα μέτρα προκειμένου να παγώσει η εποικιστική δραστηριότητα» στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.
Σε δηλώσεις που έκανε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σέρι ζήτησε επίσης από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «επιδείξει το ταχύτερο τη δέσμευσή της» υπέρ της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού Κράτους.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Νετανιάχου είχε απορρίψει την ιδέα δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού Κράτους και είχε υποσχεθεί να συνεχίσει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.
«Η παράνομη εποικιστική δραστηριότητα αντίκειται στον στόχο μιας λύσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο Κρατών και ενδέχεται να καταστρέψει κάθε ελπίδα επίτευξης ειρήνης» σε αυτή τη βάση, υπογράμμισε ενώπιον του Συμβουλίου ο Σέρι, συντονιστής της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
«Δε γνωρίζω εάν είναι ήδη πολύ αργά» προσέθεσε ο ίδιος. «Δε μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δε λάβει αξιόπιστα μέτρα για την αναστολή της εποικιστικής δραστηριότητας».
Ο Σέρι επίσης «προέτρεψε την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία μιας νέας θητείας προκειμένου να επιδείξει τάχιστα, μέσω δηλώσεων αλλά κυρίως μέσω πράξεων, τη δέσμευσή της» υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού Κράτους.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Νετανιάχου τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας «εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση του Ισραήλ υπέρ της λύσης των δύο Κρατών».
Ο Σέρι υπαινίχθηκε επίσης ότι το Συμβούλιο ασφαλείας πρέπει να εγκρίνει ένα ψήφισμα που θα υπενθυμίζει τις βασικές αρχές της διευθέτησης του ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης προκειμένου να «προστατεύσει το στόχο μιας λύσης δύο Κρατών υπό τις παρούσες συνθήκες».
Εάν οι δύο πλευρές συνεχίζουν να επιδιώκουν μια τέτοια λύση, αλλά «αδυνατούν οι ίδιες σε αυτό το στάδιο να συμφωνήσουν στο πλαίσιο προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις» προσέθεσε ο ίδιος, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να προτείνει ένα τέτοιο πλαίσιο για διαπραγματεύσεις, που θα περιλαμβάνει (ακόμα και) τις παραμέτρους».