Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τον ενισχυτικό εμβολιασμό.
Η εξήγηση ήρθε μετά τη διαρροή οδηγίας του για περιορισμό της χρήσης του σκευάσματος της Pfizer και προώθησης του αντίστοιχου της Moderna, καθώς μεγάλα αποθέματα του τελευταίου πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παρά τον περιορισμό, «υπάρχει αρκετό εμβόλιο για όλους». Ενδεικτικά, τρία εκατομμύρια εμβόλια BioNTech/Pfizer έχουν αποθηκευτεί σε κέντρα εμβολιασμού και ιατρεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν επιπλέον 5,9 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμες 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Moderna και, συνολικά, θα μπορούν μέχρι τότε να πραγματοποιηθούν έως και 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό αρκεί προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση αυτού του διαστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση πάντως του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να προκαλεί κριτική, κυρίως για τον κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ο εκπρόσωπος των ιατρών ασφαλιστικών ταμείων Αντρέας Γκάσεν δήλωσε στην BILD ότι «μένουμε άναυδοι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία τη μία μέρα ανακοινώνει με πολύ “ταρατατζούμ” τη μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια και την επόμενη περιορίζει την παράδοση των εμβολίων της BioNTech σε 30 την εβδομάδα για κάθε ιατρείο». Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο «επιτείνεται η ανασφάλεια των πολιτών, ενώ οι γιατροί μένουν εκτεθειμένοι». Στο ίδιο πνεύμα, από την Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων της Βαυαρίας ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Γενς Σπαν συνιστά «σαμποτάζ» στις προσπάθειες για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. «Εμείς ανταποκρινόμαστε, ο κ. Σπαν όχι», αναφέρεται στην ανακοίνωση και του αντίστοιχου φορέα της Θουριγγίας.
Από την πλευρά των κομμάτων, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή με τόσα κρούσματα» και ανέφερε ότι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων της Moderna ήταν γνωστή εδώ και καιρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε φροντίσει προκειμένου να διατεθούν εγκαίρως σε άλλες χώρες. Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών ( Stiko) πάντως θεωρεί τα δύο εμβόλια ισοδύναμα.