Με καταμετρημένο το 96% των ψηφοδελτίων οι εκλογές στο Ισραήλ βγάζουν νικητή ξανά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ανέτρεψε τα προγνωστικά και αναμένεται να λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού κόμματος Σιωνιστική Ένωση Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη νίκη του πολιτικού του αντιπάλου και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη.
«Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον συνεχάρηκα για την επιτυχία του και του ευχήθηκα να έχει τύχη», δήλωσε ο Χέρτζονγκ στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι το Λικούντ λαμβάνει 29 έδρες, πέντε παραπάνω από τη Σιωνιστική Ένωση.
Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει αργά χθες βράδυ τη νίκη του κόμματός του και τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν να του εξασφαλίζουν μια τρίτη συνεχή πρωθυπουργική θητεία, την τέταρτη αν υπολογιστεί αυτή της περιόδου 1996-1999.
«Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, υπογράψαμε μια μεγάλη νίκη για το εθνικό στρατόπεδο με επικεφαλής το Λικούντ!», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στο Τελ Αβίβ. Τώρα, «θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» είπε.
«Όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε αντίθετα ο Χέρτζογκ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, επίσης στο Τελ Αβίβ. «Προσπαθώ να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την οικοδόμηση μιας πραγματικής κοινωνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου πέτυχε
Τα αποτελέσματα των exit-polls που μεταδίδονταν αρχικά από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μια μάχη στήθος με στήθος. Η διασπορά των ψήφων ανάμεσα σε περίπου δέκα κόμματα και η πολυπλοκότητα πιθανών συμμαχιών καθιστούσαν αβέβαιο το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις με τον μεγάλο αμερικανό σύμμαχο που έχουν επιδεινωθεί, να αντιμετωπίσει μια παλαιστινιακή επίθεση διπλωματίας, τις απειλές για την ασφάλεια και να ανταποκριθεί στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προσδοκίες.
Ο Νετανιάχου, στην εξουσία από το Μάρτιο του 2009, φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη θέση από τον Χέρτζογκ για να κληθεί από τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Ο Νετανιάχου πέτυχε. Κατάφερε να ανακάμψει στο φίνις. Μπορεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση της δεξιάς με τα θρησκευτικά κόμματα και τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Κλοντ Κλέιν, ειδικός του συνταγματικού δικαίου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Θεωρητικά, ο Χέρτζογκ δεν έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει πλειοψηφία η οποία θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του αραβικού ψηφοδελτίου» είπε.
«Είμαστε απογοητευμένοι,» είπε ένας υποστηρικτής του Χέρτζογκ. «Ο Νετανιάχου ανέκαμψε τις τελευταίες τρεις ημέρες» πρόσθεσε.
Στη Ναζαρέτ είναι το γενικό επιτελείο του ψηφοδελτίου που εκπροσωπεί τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ, απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Το ψηφοδέλτιο αυτό δημιούργησε ένα άλλο γεγονός στις εκλογές αυτές, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με 13 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο η υποστήριξή του προς τον Χέρτζογκ θα μπορούσε να κοστίσει στον τελευταίο την απώλεια άλλων εν δυνάμει εταίρων.
Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωναν επίσης τον καθοριστικό ρόλο του Μοσέ Καχλόν, ενός πρώην στελέχους του Λικούντ που προσχώρησε στο κέντρο και επιφυλάχτηκε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Ο Νετανιάχου του είχε υποσχεθεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.
Μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Ρίβλιν θα έχει επτά ημέρες στη διάθεσή του για να επιλέξει σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διαβουλεύσεις άρχισαν ήδη από χθες.
Οι εκλογές, στις οποίες συμμετείχε το 71,8% των ψηφοφόρων (έναντι 67,8% το 2013) θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου.
Ο ίδιος είχε προκηρύξει τις εκλογές αυτές τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του, διαλύοντας στα τέλη του 2014 μια κυβέρνηση συνασπισμού υπερβολικά απείθαρχη στις προτιμήσεις του. Θεωρούσε ότι ήταν σε ισχυρή θέση έναντι των αντιπάλων του, αρχίζοντας από τον Χέρτζογκ, έναν 54χρονο δικηγόρο που έχει διατελέσει υπουργός αρκετές φορές.
Δυσμενείς δημοσκοπήσεις
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ως εγγυητής της ασφάλειας. Πριν από τις εκλογές, κινδυνολογίες του και η σπάνια παρέμβασή του στο αμερικανικό Κογκρέσο με αποκλειστικό θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έδειχναν να μην είναι αρκετές απέναντι στις επιθέσεις του Χέρτζογκ και της κεντρώου συμμάχου του Τζίπι Λίβνι, στο θέμα του υψηλού κόστους διαβίωσης, των τιμών των κατοικιών και των ανισοτήτων.
Αντιμέτωπος με δυσμενείς δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου έδωσε μάχη τις τελευταίες ημέρες για να επιστρέψουν στο κόμμα οι απογοητευμένοι του Λικούντ και να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους.
Τη Δευτέρα ακόμη, δεν δίστασε να θάψει την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, αν παραμείνει στην πρωθυπουργία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οι Παλαιστίνιοι προειδοποίησαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες κατά του Ισραήλ στη διπλωματική σκηνή.
«Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και γι ‘αυτό δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα πάμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Θα επιταχύνουμε, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε» τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.