Ο αρχηγός της συμμορίας του δρόμου Gloire Balume δίνει μια κλωτσιά καποέιρα στον φίλο του, ο οποίος σκύβει και μπλοκάρει το απειλητικό πόδι, προτού απαντήσει με ένα επιδέξιο λάκτισμά του. Η πόλη Γκόμα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει βιώσει το δικό της μερίδιο της βίας, αλλά αυτός ο αγώνας δρόμου στοχεύει να πετύχει κάτι διαφορετικό: να προωθήσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική θεραπεία.

Ο Balume και οι φίλοι του εξασκούν capoeira, μια βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη χωρίς επαφή που συνδυάζει χορό, ακροβατικά και μουσική.

Ο Balume, 21 ετών, ζει στους δρόμους της Goma για 13 χρόνια, από τότε που οι γονείς του χώρισαν και ο πατέρας του πέθανε.

Ως αρχηγός της ομάδας των φίλων του, που αυτοαποκαλούνται «Η συμμορία της φωτιάς», ελπίζει ότι η capoeira θα τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους να γίνουν ένα επαγγελματικό μουσικό συγκρότημα.

«Η Capoeira είναι σημαντική για μένα», είπε στο Reuters. «Λέω στον εαυτό μου ότι όταν θα γίνω καλός στην capoeira, θα κάνω μερικά τραγούδια και βίντεο όπου θα εξασκώ την capoeira και αυτό θα με βοηθήσει πολύ στο μέλλον».

Η προέλευση της Capoeira βρίσκεται στο Βασίλειο του Κονγκό, από όπου οι Πορτογάλοι έμποροι σκλάβων μετέφεραν το ανθρώπινο φορτίο τους για να εργαστεί σε φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία τον 16ο αιώνα.

Η τέχνη αναπτύχθηκε από τις κοινότητες των σκλάβων ως μια μορφή αντίστασης που θα μπορούσε να καλλιεργήσει συναισθηματική και πνευματική ενδυνάμωση. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη της Capoeira, οι αρχές την απαγόρευσαν για αρκετές δεκαετίες μετά την κατάργηση της δουλείας.

Τώρα, μια βραζιλιάνικη φιλανθρωπική οργάνωση, η Gingando Pela Pez (GPP), έφερε την capoeira πίσω στο Κονγκό, προσφέροντας στους άστεγους νέους έναν ασφαλή χώρο μακριά από τη συχνή βία και τον βιασμό, όπου μπορούν να ζήσουν, να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν, λέει ο Flavio Saudade, ο οποίος εργάζεται για την GPP.

«Αυτά τα παιδιά του δρόμου είναι αόρατα στην κοινότητα», είπε ο Saudade. «Τα περισσότερα από αυτά ζουν μόνο στο παρόν. Με την Capoeira έχουν κάποιον να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να κοιτάξουν το μέλλον. Τους δίνεται η ευκαιρία να ονειρεύονται».