Κάπνισε το αγαπημένο της τσιγάρο, απόλαυσε ένα τελευταίο ποτήρι από την αγαπημένη της σαμπάνια και ακούγοντας το αγαπημένο της τραγούδι, το «When the day is done» του Νικ Ντρέικ [σ.σ: βρετανός τραγουδοποιός που επίσης αυτοκτόνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70], μια 76χρονη Βρετανίδα έδωσε η ίδια τέλος στην ζωή της, κάνοντας μια θανατηφόρα δόση με βαρβιτουρικά στο αίμα της.
Η Ντον Βόις-Κούπερ, μια πρώην εργαζόμενη στον τομέα ψυχικής υγείας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, πέθανε σε μια μονάδα υποβοηθούμενου θανάτου (ή αυτοκτονίας, ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας) στην κλινική Lifecircle της Ελβετίας.
Η 76χρονη είπε στη βρετανική εφημερίδα Mirror πως η ζωή της πλέον ήταν «μια ατελείωτη, συχνά δύσκολη και συνήθως οδυνηρή, καθημερινή διαχείριση πολλών, ανίατων προβλημάτων».
Η σκληρή αλλά συνειδητή απόφαση
Η γυναίκα ζούσε μόνη της στο σπίτι της Κεντ, υποφέροντας από σοβαρή αρθρίτιδα, επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες εγκεφάλου και επιληψία.
Η 76χρονη εξήγησε ότι ο λόγος που αποφάσισε να πεθάνει νωρίς ήταν επειδή ακόμη είναι σε θέση να ταξιδεύει, καθώς δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με μια φθίνουσα ποιότητα ζωής.
Πριν πέσει σε βαθύ ύπνο και πεθάνει, ευχαρίστησε τους συγκινημένους φίλους της και το ιατρικό προσωπικό της κλινικής. «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ πολύ όλους», ήταν τα λόγια της.
Δίπλα της και κρατώντας το χέρι της βρισκόταν ο φίλος της, Αλεξ Παντόλφο, που έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και επίσης σκοπεύει να πεθάνει στην ίδια κλινική πριν επιδεινωθεί η υγεία του, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο ασθενής λαμβάνει μόνος του την δόση ενός σκευάσματος που θα του προκαλέσει τον θάνατο.
Η 76χρονη υπέβαλε αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο στην Βρετανία πριν δύο χρόνια, αλλά το κράτος της το αρνήθηκε καθώς επί του παρόντος η πρακτική αυτή τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να πάει στην Ελβετία. Εκεί αξιολογήθηκε από δύο ξεχωριστούς γιατρούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κλινική Lifecircle, όπου κάθε εβδομάδα δύο άνθρωποι βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Η πρόεδρος της κλινικής, δρ. Ερικα Πράισιγκ, έκανε στη συνέχεια στην 76χρονη τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις στην κάμερα: «Ποιο είναι το όνομά σου», «ποια είναι η ημερομηνία γέννησής σου», «μπορείς να μου πείτε γιατί ήρθες εδώ» και «γνωρίζεις τι θα συμβεί εάν χορηγήσεις στον εαυτό σου αυτή την ένεση».
Αφού ολοκληρωθεί η αστυνομική αναφορά, που γίνεται μετά από κάθε υποβοηθούμενο θάνατο στην κλινική, το σώμα της θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες της θα σκορπιστούν στο σημείο που όρισε η ίδια στην διαθήκη της.