Για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μόσχα, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, κατηγορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως ο Τουσκ «ζήτησε συγγνώμη» διότι η ΕΕ δεν ενεργεί εξίσου γρήγορα με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες, αν και δεν υπήρξε καμιά σχετική αναφορά στις ανακοινώσεις ούτε του Λευκού Οίκου, ούτε της ΕΕ για τη συνάντηση των Τουσκ και Ομπάμα.

Ο Τουσκ, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο σχόλιο του Λαβρόφ, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία και υπέρμαχος της επιβολής ακόμη πιο εκτενών κυρώσεων στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

«Διαμέσου της (…) διαδικασίας της οικοδόμησης συναίνεσης, είναι τα μέλη της ΕΕ αυτά που πρέπει να θέτουν τα όρια σε ό,τι αφορά τη διαγωγή των αξιωματούχων που κάθονται στις Βρυξέλλες και κάνουν δηλώσεις εξ ονόματος και των 28 κρατών μελών», έκρινε ο Λαβρόφ.

«Για την ώρα, συμβαίνει η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να αναζωπυρώνει εκ προθέσεως την σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ», συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα την οποία παραχώρησε από κοινού με τον ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ουάσινγκτον, NATO και Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μόσχα ότι είναι ο βασικός υποκινητής της εξέγερσης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους μαχητές και ότι ενισχύει τις τάξεις τους με Ρώσους στρατιωτικούς. Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση.

Για τον Λαβρόφ, ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αποπειρώνται να περιπλέξουν «την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Ρωσία, την οποία επιδιώκουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπει να αποφασιστεί περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, καθώς η εύθραυστη εκεχειρία τηρείται γενικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής.