«Είμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες και για τους γιατρούς μας. Ο Πατριάρχης ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιέστατος», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αναφερόμενος στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Όπως αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την πρόσφατη νοσηλεία του Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε η υποψία ότι κάτι τρέχει από την καρδιά από τις εξετάσεις που έγιναν εκεί. Βέβαια η κλινική εικόνα του Πατριάρχη τους εντυπωσίασε, πώς είναι δυνατόν μετά από την πρώτη ταλαιπωρία να αντέξει όλο αυτό το πρόγραμμα που έγινε και πήγε περίφημα χάρη στη δύναμη και τη θέληση του Πατριάρχη μας. Δεν εφησυχάσαμε όμως, τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Ουάσιγκτον, με διακριτικότητα και κάποια εχεμύθεια, εμείς τα επεξεργαζόμασταν, τα στέλναμε στους εξαιρετικούς γιατρούς που έχουμε εδώ και τελικώς έγινε η επέμβαση και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα που είναι εντυπωσιακό, όπως μας λένε οι γιατροί . Είμαστε και υπερήφανοι σαν Έλληνες για τους γιατρούς μας. Ο Πατριάρχης ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιέστατος», τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ένα χρόνιο νόσημα αλλά και μια ευνοϊκή χρονική συγκυρία, καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη για την επέμβαση την κατάλληλη χρονική στιγμή, επιτρέποντας έτσι στον Πατριάρχη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα από τα καλύτερα και πιο εξειδικευμένα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Όπως ανέφερε, «αποδεικνύεται πως ό,τι γίνεται στον κόσμο γίνεται με την πρόνοια του Θεού. Φαίνεται ότι ο Θεός αγαπάει τον Πατριάρχη μας και το γεγονός ότι αυτό το ταξίδι έγινε τελικά ήταν και αυτό πρόνοια του Θεού. Αν δεν είχε γίνει, το χρόνιο νόσημα από το οποίο υπέφερε ο Πατριάρχης δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια, δεν θα το διαγίγνωσκαν οι Έλληνες γιατροί μας με τόση αποτελεσματικότητα και ευστοχία, δεν θα βρισκόταν ο Πατριάρχης στα χέρια του μόνου γιατρού στον κόσμο ο οποίος κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Εδώ, στο Mount Sinai, ο κ. Ντάνγκας είναι ο μόνος που κάνει αυτή την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ο Πατριάρχης καθ´ όλη τη διάρκεια της επέμβασης συζητούσε με τους γιατρούς για διαφορά θέματα πνευματικά και του έκαναν ερωτήσεις για θρησκευτικά θέματα και απαντούσε για όλα-δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση- είχε μόνο την ανθρώπινη ανησυχία που έχουμε όταν ξέρουμε ότι είμαστε ξαπλωμένοι κι ένα καλώδιο τριγυρίζει μέσα στην καρδιά μας. Ήταν πολύ καλά και τώρα είναι ακόμη καλύτερα. Μετά το τέλος της εγχείρησης είπε “δόξα τω Θεώ και πάντων ένεκεν”».
Ικανοποίηση στην Ιατρική Ομάδα του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που επέβλεπε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Γιώργος Ντάνγκας, εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας ότι η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ότι οι γιατροί προνόησαν ώστε να υπάρξει μια πιο ολιστική διαχείριση του ιατρικού προβλήματος που εμφανίστηκε.
«Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ο Παναγιώτατος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αναμένουμε ότι θα εξέλθει εντός της ημέρας. Με το καλό και αφού ξεκουραστεί όπως ο ίδιος επιθυμεί σήμερα. Νομίζω ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε συνολικά με εξαιρετικό τρόπο και όλοι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Πρόκειται περί κάποιας χρονιότερης κατάστασης, την οποία είχε επεξεργαστεί φαντάζομαι με κάποιους τρόπους, αλλά την επεξεργαστήκαμε, θα έλεγε κανείς, σε μεγαλύτερο βάθος και ευρύτητα, με αποτέλεσμα να βρούμε και τον καταλληλότερο, και προτιμότερο τρόπο θεραπείας μετά από τα δέοντα ιατρικά συμβούλια αλλά και προφανώς και με τον Παναγιώτατο», εξήγησε ο κ. Ντάνγκας.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής γιατρός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το απαιτητικό πρόγραμμα της περιοδείας που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις ΗΠΑ δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγεία του. Όπως τόνισε, «κατά τη γνώμη μου όχι (δεν επηρέασε). Τα πήγε μια χαρά και νομίζω ότι επέδειξε εξαιρετική δεινότητα και αντοχή σε συνδυασμό με όλο αυτό το πολύ δύσκολο πρόγραμμα το οποίο είχε. Και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην τεράστια θέληση την οποία είχε για να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη και να γνωρίσει όλη την ομογένεια της Αμερικής από κοντά και νομίζω ότι η ψυχολογία πάντα παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση και των καρδιακών παθήσεων αλλά και όλων των παθήσεων. Νομίζω ότι αν δεν είχε αυτό το επιπλέον κίνητρο για την επίσκεψη, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Νομίζω ότι είχε εκπληκτική αντοχή, επιμονή αλλά και τιτάνια ψυχική δύναμη».
Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε όλη την ιατρική ομάδα, η οποία αποτελούταν από τον κ. Ντάνγκα, τον Γιώργο Σύρο, τον Σταμάτιο Λεράκη, αλλά και όλο το προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Ντάνγκας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης «ευχαρίστησε όλη την ομάδα του νοσοκομείου μας, θα έλεγε κανείς ιστορικό νοσοκομείο του Όρους Σινά, κατά μια έννοια, που αλλού θα μπορούσε να είναι ο Παναγιώτατος. Έχουμε επισκεφθεί και την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο θεοβάδιστο όρος Σινά. Είμαστε εδώ στο ομώνυμο νοσοκομείο. Νομίζω είναι και αυτό ένας παράγοντας ιδιαίτερος για τον Παναγιώτατο με κάποιον ψυχολογικό τρόπο. Έχουμε και όλοι τους δεσμούς κατά σύμπτωση θα έλεγε κανείς, κατά ευλογία, όπως είπε ο Παναγιώτατος, με την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο ξάδελφός μου ο Σύρος έχει οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη και ο Λεράκης από τη Χίο. Αυτός είναι ένας επιπλέον ανθρώπινος παράγοντας, τον οποίο εξήρε και συζήτησε ο ίδιος».
Τέλος, ο επικεφαλής γιατρός εξήγησε ότι μετά το εξιτήριο που θα πάρει ο Πατριάρχης θα συζητηθεί για το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να αναρρώσει πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την Κωνσταντινούπολη. «Αυτά θα τα πούμε αύριο, μεθαύριο προϊούσης της εξόδου του από το νοσοκομείο. Δεν βιαζόμαστε. Σε αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται καμία βία και οι αποφάσεις θα παρθούνε με συλλογικό τρόπο και με τη συμμετοχή του, προφανώς. Ο Παναγιώτατος το αντιμετώπισε με εξαιρετικό σθένος και με ψυχραιμία και ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες όλης της ομογένειας και εμάς των γιατρών».