Προσωπικά αντικείμενα του ποιητή Λόρδου Βύρωνα εκτίθενται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian» τα εν λόγω αντικείμενα είναι από το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα, μια χώρα που επισκεπτόταν συχνά.
Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον μεγάλωσε στο Aberdeenshire, αλλά ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια φέτος και διήρκεσε 11 χρόνια.
Πέθανε στην πόλη του Μεσολογγίου το 1824.
Τα τεχνουργήματα της έκθεσης, η οποία διερευνά τις σχέσεις Σκωτίας-Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι εμβληματικά της σχέσης του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα.
Περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο βιβλίο φράσεων, το τελευταίο του ημερολόγιο και ένα πιστοποιητικό που του χορηγεί την ελευθερία του Μεσολογγίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εκθεμάτων που έχουν δανειστεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας.
Η Λαίδη Καρολίνα Λαμπ, Άγγλο-Ιρλανδή αριστοκράτισσα και μυθιστοριογράφος, η οποία το 1812 είχε σχέση με τον Λόρδο Μπάιρον, τον περιέγραψε περίφημα ως «τρελό, κακό και επικίνδυνο να γνωρίζεις», αλλά ήταν σεβαστός σε όλη την Ελλάδα.
Έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα την ημέρα των Χριστουγέννων το 1809, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία, και χρησιμοποίησε τη φήμη του για να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην αναζήτηση της χώρας για ελευθερία.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823, δύο και πλέον χρόνια μετά την επανάσταση, οπότε και αφοσιώθηκε όλο και περισσότερο στην ελληνική υπόθεση.
«Ενώ οι περισσότεροι πήγαιναν στην Αθήνα για την εντυπωσιακή αρχαιολογία της, τα ερείπια φάνηκαν στον Βύρωνα «ο τάφος ενός έθνους»», δήλωσε ο Δρ Alasdair Grant, επιμελητής της έκθεσης.
«Μεταξύ αυτών των συμβόλων του θανάτου, ο Λόρδος Βύρων αναζήτησε τη ζωή στη ζωντανή γλώσσα των Ελλήνων. Άρχισε να συντάσσει μια λίστα με χρήσιμες νεοελληνικές φράσεις σε ένα σημειωματάριο».
Η έκθεση φιλοξενείται από τη σχολή ιστορίας, κλασικών και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και το κέντρο ερευνητικών συλλογών του.
Θα διαρκέσει από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου 2022.