Η Μαρίν Λεπέν, που επισκέπτεται τη Βουδαπέστη, επέκρινε σφόδρα την «ιδεολογική βαναυσότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε τη στήριξή της στον υπερσυντηρητικό ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα.
«Η Ουγγαρία του 2021, υπό την καθοδήγησή σας, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία των λαών», δήλωσε η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Χαιρετίζοντας το «θάρρος» και την «αποφασιστικότητα» του Ούγγρου πρωθυπουργού, η Λεπέν «δεσμεύτηκε» πως, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας τον επόμενο χρόνο, θα του «προσφέρει τη στήριξη της Γαλλίας και του λαού της για τον αναπροσανατολισμό μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιδεολογική βαναυσότητα της οποίας πλήττει ακόμη και την ιδέα της κυριαρχίας».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Λεπέν αρνήθηκε να επικρίνει τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία κατά των ΛΟΑΤΚΙ, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός δικαστικού μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες: «Όπως είμαι θεμελιωδώς προσηλωμένη στην κυριαρχία κάθε έθνους, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να έρθω να δώσω μαθήματα στον ουγγρικό λαό», επισήμανε.
Αποδοκιμάζοντας, μάλιστα, μια «συγκεντρωτική εξουσία των Βρυξελλών μεθυσμένη από την ίδια της την ύπαρξη, από την ισχύ της, από την παντοδυναμία της», η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης κατήγγειλε μια «βούληση υποδούλωσης» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνήθηκε κάθε αρχή της προτεραιότητας του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Αυτή η αρχή δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μέσω ελιγμών» και οι πολωνικές δικαιοδοσίες «βασίζονται στο να επιβεβαιώσουν (…) το δικαίωμά τους να ορίσουν και να κάνουν σεβαστούς τους θεμελιώδεις κανόνες του εθνικού τους συμβολαίου, του κοινωνικού τους συμβολαίου και ακόμα και του κοινωνιακού τους συμβολαίου», υποστήριξε η Λεπέν.
«Μάστιγα η μετανάστευση»
Σύμφωνα με την ίδια «οι απειλές των κυρώσεων και δη του αποκλεισμού, που αποτελούν μια σπάνια βία εναντίον της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, μαρτυρούν το διακύβευμα της διαμάχης που έχει ανοίξει», καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει καλά πως τα παίζει όλα για όλα».
Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να «μεταρρυθμίσει το γαλλικό Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος για να θέσει σε λειτουργία την αρχή της ανωτερότητάς του», η Λεπέν υπογράμμισε ότι αυτό θα συμπεριλαμβάνει επίσης «την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της μετανάστευσης, αυτής της μάστιγας από την οποία τα κράτη μας πρέπει επιτακτικά να προφυλαχθούν».
Σχετικά με το θέμα αυτό, κατήγγειλε τον «μεταναστευτικό κατακλυσμό που θέλει να οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», «οι καταστροφικές συνέπειες» του οποίου θα γίνουν αισθητές «σε επίπεδο ταυτότητας, οικονομικό ή εδαφικό».