O επαναστάτης της Street Art, γνωστός με το όνομα «Μπάνκσι» ανάρτησε στον ιστότοπό του, το τελευταίο του έργο επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τον τίτλο της ανατρεπτικής περσόνας και τους «αντάρτη του δρόμου και της τέχνης».
Πρόκειται για ένα μίνι ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Κάντε τη φετινή χρονιά αυτή που ΕΣΕΙΣ θα ανακαλύψετε έναν νέο προορισμό» το οποίο παρουσιάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι δεν πρόκειται για ταξιδιωτική διαφήμιση. Είναι το νέο «χτύπημα» του Μπάνκσι, του βρετανού «γνωστού – άγνωστου» καλλιτέχνη, αυτή τη φορά από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ επικρίθηκε διεθνώς —ακόμη και από τον κυριότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ— για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστίνιων πολιτών στη σύρραξη αυτή. Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο και μεταξύ αυτών ήταν και πολλά παιδιά. Από την άλλη πλευρά, έχασαν τη ζωή τους 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι.
Το δίλεπτο βίντεο αναρτήθηκε σήμερα και, όπως τα περισσότερα από τα γκράφιτι του καλλιτέχνη, είναι πολιτικά φορτισμένο και ταυτοχρόνως εκκεντρικό. Ξεκινά με τη θέα των σύννεφων από το παράθυρο ενός αεροπλάνου ενώ στον υπότιτλο είναι γραμμένο «Αυτή τη χρονιά, ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό».
Ο «προορισμός» είναι η Γάζα που, σύμφωνα με το βίντεο περιβάλλεται και από τις τέσσερις πλευρές της από τους «φιλικούς γείτονές» της, τους Ισραηλινούς, και μπορεί κανείς να περάσει σ’ αυτήν μόνο από κάποια από τις εικονιζόμενες σήραγγες. Δείχνει επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν περιπολία —προφανώς την εποχή της επέμβασης στη Γάζα— αλλά και τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης: βομβαρδισμένα κτίρια, έρημα οικόπεδα γεμάτα με συντρίμμια, εργάτες που προσπαθούν να κάνουν επιδιορθώσεις. Στον υπότιτλο αναφέρεται ότι από το τέλος του πολέμου δεν έχουν επιτραπεί οι εισαγωγές τσιμέντου στη Γάζα.
«Παντού υπάρχουν αναπτυξιακές ευκαιρίες» και «καλές βλέψεις για ανακαινίσεις», συνεχίζουν οι λεζάντες σημειώνοντας ότι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν 18.000 σπίτια.
Προς το τέλος η κάμερα επικεντρώνεται στην τοιχογραφία ενός γατιού που παίζει —πιθανόν το ζωγράφισε ο ίδιος ο Μπάνκσι— ενώ ένας άνδρας το παρατηρεί και λέει στα αραβικά ότι ο γάτος βρήκε κάτι για να παίξει, αλλά τα παιδιά στη Γάζα δεν έχουν τίποτα.
Στον ιστότοπό του ο Μπάνκσι περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ένας ντόπιος τον ρώτησε τι νόημα είχε το γατάκι. “Του εξήγησα ότι ήθελα να παρουσιάσω την καταστροφή της Γάζας αναρτώντας φωτογραφίες στη σελίδα μου αλλά ότι στο διαδίκτυο οι άνθρωποι χαζεύουν μόνο φωτογραφίες γάτων”, έγραψε.
Η ταινία τελειώνει με ένα μήνυμα γραμμένο σε έναν τοίχο: «Αν νίψουμε τας χείρας μας για τη σύγκρουση μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάμων, τότε τασσόμαστε με τους ισχυρούς, δεν παραμένουμε ουδέτεροι».