Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητά τη βοήθεια της Ε.Ε. για την υπέρβαση της προβληματικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική και οι δημοκρατικές δυνατότητες του συστήματος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η επείγουσα και άμεση ανάμειξη των Βρυξελλών, με την σύσταση μίας πολιτικής ομάδας, ενισχυμένης με νομικούς και ειδικούς. Η ομάδα αυτή, η οποία θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξασφάλιζε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η διαδικασία θα είναι αξιόπιστη και αμερόληπτη, ως προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης», σημειώνει ο Αλί Αχμέτι στην επιστολή του προς τον Γιοχάνες Χαν .
Ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισκέφθηκε τα Σκόπια στις 17 Φεβρουαρίου όπου είχε συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα. Ο κ.Χαν, μετά την επίσκεψη του στα Σκόπια, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ε.Ε. για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και κάλεσε τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να συνεργαστούν για την άρση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου.
Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ παρουσιάζει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ηχογραφημένο υλικό από τηλεφωνικές υποκλοπές, με συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με δικαστές και δημοσιογράφους φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, από τις οποίες, όπως ισχυρίζεται ο κ.Ζάεβ, αποκαλύπτεται ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα.
Ο Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, στην ίδια επιστολή προς τον κ.Χαν ζητά ακόμη τη μεσολάβηση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
«Η διαφορά αυτή (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας) πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, σε ρόλο μεσολάβησης, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας», σημειώνει ο κ.Αχμέτι.