Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Κοσόβου, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι αποτέλεσμα της φήμης ότι η Γερμανία μοιράζει απλόχερα άδειες εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι ορισμένα ΜΜΕ στο Κόσοβο τον Ιανουάριο δημοσίευσαν ιστορίες για ανθρώπους που δήθεν πήραν άδεια εργασίας στη Γερμανία.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί οι πολίτες του Κοσόβου εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ο κ. Θάτσι απάντησε ότι είναι συνέπεια «περίεργων φημών» ότι η Γερμανία μοιράζει απλόχερα άδειες εργασίας και άδειες παραμονής.
«Είναι παράλογο, αλλά οδήγησε στο να ταξιδεύουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παράνομα στη Γερμανία. Κάποιοι, που θεωρούνται μάλιστα σοβαροί σχολιαστές, υποστηρίζουν ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, λόγω του αρνητικού ρυθμού γεννήσεων καλούν τώρα πολίτες του Κοσόβου να μεταναστεύσουν. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι μια αφορμή για τους ανθρώπους να φύγουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.
Στην απάντηση ποια είναι η θέση της Πρίστινας όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για την ένταξη του Κοσόβου, όπως της Σερβίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ, στη λίστα «των ασφαλών χωρών», ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου τόνισε ότι η Πρίστινα έχει χαμηλότερο βαθμό εγκληματικότητας από τις περισσότερες γερμανικές πόλεις.
«Το Κόσοβο είναι ασφαλές. Η Γερμανία θα έκανε καλά αν το χαρακτήριζε ασφαλή χώρα προέλευσης. Οι κάτοικοι του Κοσόβου θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν νόμιμα στη Γερμανία. Οι νέοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι. Βρίσκονται σε απόσταση μιας ώρας με το αεροπλάνο από τη Γερμανία, αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν το Βερολίνο για μία συναυλία, ή στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.
«Η ΕΕ απελευθέρωσε το καθεστώς βίζας για κράτη όπως η Κολομβία ή η Μολδαβία. Δεν είναι δίκαιο που δεν το έκανε στην περίπτωση του Κοσόβου», υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.
Το Κόσοβο το έχει εγκαταλείψει το 10% του πληθυσμού του αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπότα Στο» της Πρίστινας, στο οποίο γίνεται λόγος για «καταστροφική έξοδο» των κατοίκων που προκαλεί ανασφάλεια.
Ο πολιτικός αναλυτής Μπάχρι Τσάνι, με αφορμή το μαζικό κύμα φυγής Αλβανών του Κοσόβου προς χώρες της ΕΕ είπε ότι «οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, ότι δεν έχουν πλέον κάτι να χάσουν και ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες καταστάσεις».
Η έξοδος ως φαινόμενο στο Κόσοβο αποδυναμώνει κάθε πτυχή της ζωής και αποτελεί πιθανό κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης στην ικανότητα δημιουργίας κράτους, αλλά και απώλειας της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς φορείς, επισήμανε.
Ο Εμρούς Ουϊκάνι είπε ότι η μαζική έξοδος των κατοίκων δείχνει ότι η κοινωνία του Κοσόβου διέρχεται μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Την κατάσταση κάνει ακόμη πιο δύσκολη, το στοιχείο ότι ένα μέρος των ανθρώπων που μετανάστευσαν έκανε κάθε είδους θυσία, ώστε να μην επιστρέψει στο Κόσοβο ποτέ ξανά.
Ο πολιτικός αναλυτής, Μπλερίμ Μπουριάνι, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και από άποψη ασφάλειας, επειδή μεγάλος αριθμός πολιτών εγκατέλειψε το Κόσοβο.
Στην ασφάλεια συμβάλουν πολλοί παράγοντες, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η μαζική έξοδος είναι μια σαφής ένδειξη της αβεβαιότητας των πολιτών του Κοσόβου ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης διακυβέρνησης από ένα κόμμα.