Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Μαρίμπ, όπου αναμετρώνται σιίτες αντάρτες και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, για να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι απόλυτα κρίσιμο για τον άμαχο πληθυσμό, ειδικά για τους εκτοπισμένους.
Η Μαρίμπ, η ομώνυμη πρωτεύουσα της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, αποτελεί το έσχατο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Υεμένη, καθώς πρακτικά όλη η υπόλοιπη βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.
Οι αντάρτες εξαπέλυσαν έφοδο τον Φεβρουάριο για να κυριεύσουν την πόλη στρατηγικής σημασίας και τις τελευταίες εβδομάδες προελαύνουν, μολονότι, σύμφωνα με τους αντιπάλους τους, υφίστανται βαριές απώλειες.
Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στην εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, αντιδρά εξαπολύοντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στις οποίες, κατ’ αυτήν, έχουν σκοτωθεί αρκετές εκατοντάδες πολεμιστές των Χούθι τις τελευταίες ημέρες.
Σε ανακοίνωσή του που φέρει ημερομηνία Πέμπτη 14η Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταγράφει την «κλιμάκωση» των τελευταίων εβδομάδων στη Μαρίμπ, καθώς επίσης και στις επαρχίες Σάμπουα (νότια) και Αλ Μπάιντα (κεντρικά), στηλιτεύοντας τον «καταστροφικό αντίκτυπό της για τους αμάχους».
«Καλώ όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις μάχες να κλείσουν τώρα συμφωνία για την αναστολή των εχθροπραξιών στον τομέα Αλ Αμπντίγια», τονίζει στην ανακοίνωση ο Ντέιβιντ Γκρέσλι, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, αναφερόμενος σε μια περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Μαρίμπ που έχει μετατραπεί τελευταία σε επίκεντρο της αναμέτρησης.
Η ανακωχή θα επέτρεπε, κατ’ αυτόν, «τη διέλευση με πλήρη ασφάλεια των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και τη διακομιδή των τραυματιών».
Περίπου 35.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία να μπουν στον τομέα ή να βγουν από αυτόν, εξηγείται στην ανακοίνωση. Ανάμεσά τους είναι 17.000 πολύ ευάλωτοι άνθρωποι, εσωτερικά εκτοπισμένοι που προσέφυγαν στην Αλ Αμπντίγια αφού τους ξερίζωσαν από τα σπίτια τους εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές.
Οι μάχες περιπλέκουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες για τους αρρώστους και τους τραυματίες, τονίζεται στο κείμενο.
Σχεδόν 10.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην επαρχία Μαρίμπ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, λένε οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.