Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση στην κυβέρνηση της Ινδονησίας να σταματήσει τις εκτελέσεις κρατουμένους φυλακών που τους έχει επιβληθεί η θανατική ποινή για εγκλήματα που αφορούν στη διακίνηση ναρκωτικών. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και υπήκοοι της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γκάνα, της Ινδονησίας, της Νιγηρίας και των Φιλιππίνων.
Οι ποινές στην Ινδονησία για αδικήματα που αφορούν στη διακίνηση ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα αυστηρές και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το 2013 να αρχίσει και πάλι τις εκτελέσεις μετά από παύση 5 ετών.
Πέντε ξένοι υπήκοοι ήταν μεταξύ των 6 ανθρώπων που εκτελέστηκαν τον περασμένο μήνα, οι πρώτες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της χώρας ο Τζόκο Γουιντόντο.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς, δήλωσε ότι ο Μπαν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας προκειμένου να «εκφράσει τις ανησυχίες του για την πρόσφατη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα».
«Τα Ηνωμένα Έθνη αντιτίθενται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιστάσεις», δήλωσε ο Ντούτζαριτς. «Ο Γενικός Γραμματέας απευθύνει έκκληση προς τις αρχές της Ινδονησίας να μην προχωρήσουν στις εκτελέσεις των υπόλοιπων κρατουμένων στην πτέρυγα των θανατοποινιτών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά».
Ο γενικός εισαγγελέας της Ινδονησίας, Η. Μ. Πρασέτγιο, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δύο Αυστραλοί υπήκοοι – ο Μιούραν Σουκουμαράν 33 ετών και ο Άντριου Τσαν 31 ετών- είναι μεταξύ των 8 κρατουμένων που πρόκειται να εκτελεστούν. Ο Γουιντόντο είχε απορρίψει τον Ιανουάριο της εκκλήσεις τους για επιείκεια.
Υπήκοοι της Βραζιλίας, του Μαλάουι, της Ολλανδίας, της Νιγηρίας και του Βιετνάμ έπεσαν νεκροί από εκτελεστικό απόσπασμα τον Ιανουάριο.
Η περίπτωση των δύο ανδρών από την Αυστραλία απειλεί να οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν το 2005 σε αεροδρόμιο του Μπαλί και καταδικάστηκαν στη θανατική ποινή για απόπειρα λαθρεμπορίας 8 κιλών ηρωίνης. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Ινδονησίας για ματαίωση των εκτελέσεων των Αυστραλών υπηκόων, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση του πρέσβη της χώρας στη Τζακάρτα. Η Βραζιλία και η Ολλανδία προέβησαν στην ίδια κίνηση μετά τις εκτελέσεις υπηκόων τους τον περασμένο μήνα.