Ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης αποδοκίμασε δηλώσεις του βρετανού Ύπατου Αρμοστή στη Λευκωσία Ρόκ Τοντ, ο οποίος αναφέρθηκε σε δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή απ’ ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.
Ο βρετανός διπλωμάτης, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» της Λευκωσίας υποστήριξε ότι, για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου η Βρετανία κάνει αυτό που έχουν αποφασίσει ομόφωνα όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η πολιτική των Βρυξελλών επί του θέματος υπάρχει από το 2004.
Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στο βρετανό Ύπατο Αρμοστή να μελετήσει καλύτερα τις γνωματεύσεις των νομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις αυτές, δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή απ’ ευθείας εμπορίου με τους Τουρκοκυπρίους χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από λειτουργία στην εκκλησία των Μαρωνιτών στη Λευκωσία με την ευκαιρία της γιορτής του προστάτη της Κοινότητας Αγίου Μάρωνα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε επίσης στη θέση του βρετανού Ύπατου Αρμοστή, ο οποίος ερωτηθείς για την πρόθεση παραχώρησης στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία είπε μεν ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Λευκωσία αλλά παρέπεμψε στην κοινή, όπως τη χαρακτήρισε, θέση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν θα έκανε παραινέσεις στη βρετανική κυβέρνηση.
«Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει για όσα την αφορούν. Η συμφωνία με τη Ρωσία αφορά ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχομένως παραχώρηση κάποιων πρόσθετων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη Βρετανία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Εξάλλου, αναφερόμενος σε προτροπές από τρίτες χώρες για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε πως θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου, με την παραβίαση από την Τουρκία της Κυπριακής ΑΟΖ και την έγερση του θέματος της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων για συζήτηση στις συνομιλίες.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με την αποκατάσταση των πραγμάτων θα επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.