Σε πολιτική δίνη έχει περιέλθει η Ιταλία, μετά τις παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης, τα ροζ σκάνδαλα του Σίλβιο και τις φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Τα σενάρια στον ιταλικό τύπο δίνουν και παίρνουν, μετά και τον «πόλεμο» μάλιστα που ξέσπασε σχετικά με την ιδιοκτησία του συμβόλου του κόμματος του ιταλού πρωθυπουργού, «Λαός της Ελευθερίας».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μεγιστάνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσει τον δείκτη της προσωπικής του δημοτικότητας, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Αν και ο ίδιος επιμένει ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 60%, σύμφωνα με γκάλοπ της εφημερίδας «La Reppublica» έχει πέσει στο 32.5%.
Σε δήλωσή του, ο Ίταλο Μποκκίνο, εκπρόσωπος της νεοσύστατης πολιτικής δύναμης «Μέλλον και Ελευθερία», (με επικεφαλής τον πρόεδρο της βουλής Τζανφράνκο Φίνι) τόνισε ότι «το όνομα και το σύμβολο του “Λαού της Ελευθερίας” ανήκουν τόσο στο Μπερλουσκόνι όσο και στον Φίνι. Κατά συνέπεια, ο καβαλιέρε δεν θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές».
Μάλιστα, ο Μποκκίνο έδωσε νέα τροφή στις φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας πως «ο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ούτε την ονομασία “πραγματική κεντροδεξιά”, που κυκλοφορεί τις μέρες αυτές στους πολιτικούς χώρους, διότι φροντίσαμε, να την κατοχυρώσουμε εμείς, νομικά, τις περασμένες ημέρες».
Οι παρατηρητές, σχολιάζουν ότι πρόκειται για πραγματικό «πόλεμο νεύρων», ανάμεσα στους πρώην συμμάχους της ιταλικής συντηρητικής παράταξης, που θα κορυφωθεί, πιθανότατα, τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε, δηλαδή, στην ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του Σίλβιο, που έχει ορισθεί για τις 14 Δεκεμβρίου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη απαντήσει στον Μποκκίνο, αλλά, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από την ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει τις κατατεθειμένες ονομασίες, προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του «Λαού της Ελευθερίας», είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε ότι αφορά τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, επικεφαλής του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Udc, πραγματοποίησε μερικό άνοιγμα προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση εκεχειρίας, ευθύνης και εθνικής αλληλεγγύης». Παράλληλα, όμως, ο ηγέτης του Udc και πρώην πρόεδρος της βουλής (ο οποίος δήλωσε ότι θα συμμαχήσει με τον Τζανφράνκο Φίνι, στις επόμενες εκλογές) πρόσθεσε ότι «έστω και αν είναι διατεθειμένος να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν του αρέσει η Λέγκα και δεν εμπιστεύεται τον Μπερλουσκόνι». Αρνητική ήταν η αντίδραση της Λέγκα, που διαμέσου του υπουργού εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, διεμήνυσε ότι «όποιος χάνει τις εκλογές, πρέπει να μείνει σπίτι του».
Από το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», τέλος, ο Ενρίκο Λέττα, υπογράμμισε ότι «είναι προτιμότερο να μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση που να αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες υποθέσεις της χώρας, αλλά αν υπάρξει ανάγκη να πάμε, τελικά, σε πρόωρες εκλογές, εμείς αισθανόμαστε καθ’ όλα έτοιμοι».