Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν την εκτέλεση διά τυφεκισμού εννέα ανθρώπων που καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία το 2018 ηγέτη του κινήματός τους με αεροπορική επιδρομή της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο θάνατος πριν από τρία χρόνια του Σάλεχ αλ Σαμάντ, επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών, είχε χαρακτηριστεί βαρύ πλήγμα για τους Χούθι, σιιτικό ισλαμιστικό κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στους Χούθι, οι εννιά εκτελέστηκαν «διά τυφεκισμού στην πλατεία Αλ Ταχρίρ», στο κέντρο της πρωτεύουσας Σανάα, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες το 2014, «παρουσία ανώτερων αξιωματούχων των Χούθι και κατοίκων» της πόλης.
Οι εννέα άνθρωποι που εκτελέστηκαν συγκαταλέγονταν στα 16 πρόσωπα που καταδικάστηκαν από δικαστήριο των Χούθι για την εμπλοκή τους στη δολοφονία. Οι άλλοι επτά καταδικασθέντες σε θάνατο – ανάμεσά τους φιγουράρουν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ – δικάστηκαν ερήμην.
Το αεροπορικό πλήγμα τον Απρίλιο του 2018 εναντίον του Σάλεχ αλ Σαμάντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη έξι άνθρωποι στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά). Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβε η Σαουδική Αραβία.
«Οι ήρωες της Βασιλικής Αεροπορίας έβαλαν στο στόχαστρο τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Χούθι, τον Σάλεχ αλ Σαμάντ, με επιτυχία», είχε αναφέρει τότε ο σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, μέσω Twitter. Είχε προσθέσει πως την επίθεση επέβλεψε προσωπικά ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος, μετά τις απειλές του Σάλεχ αλ Σαμάντ ότι θα κλιμακώνονταν οι επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του βασιλείου.
Οι Χούθι πολεμούν για τον έλεγχο της Υεμένης με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να ανακόψει την προέλαση των σιιτών ανταρτών.
Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους. Έχει προκαλέσει αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Αφότου άρχισε η σαουδαραβική επέμβαση ο Σάλεχ αλ Σαμάντ ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Χούθι που σκοτώθηκε.
Οι αντάρτες, που ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, εκτοξεύουν συχνά βαλλιστικούς πυραύλους και στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία τοποθετούν εκρηκτικά εναντίον του βασιλείου.
Την 5η Σεπτεμβρίου, εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι. Αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας του του Ριάντ, αλλά τα συντρίμμια τραυμάτισαν δύο παιδιά και προκάλεσαν ζημιές σε 14 σπίτια στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου.