Να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Σέρβος πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι να επιστρέψει στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά και να εκδώσει το Δικαστήριο απόφαση για την υπόθεσή του όσο το δυνατόν συντομότερα, καλεί η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – Μουν, με σχετική επιστολή.
«Η απελευθέρωση του κ. Σέσελι υπονομεύει τον σκοπό του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συγκρότηση του ICTY […] Ως αποτέλεσμα αυτού, ζητώ να κάνετε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι ο κ. Σέσελι θα επιστρέψει σε προσωρινή φυλάκιση, στο ICTY, έως ότου είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στους όρους προσωρινής αποφυλάκισης, στους οποίους ανταποκρίνονται και όλοι οι άλλοι κρατούμενοι του ICTY» αναφέρει η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς στην επιστολή της προς τον Μπαν Κι – Μουν.
Στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Hina, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, τον Νοέμβριο του 2014 το ICTY αποφάσισε την προσωρινή απελευθέρωση του Βόισλαβ Σέσελι για «ανθρωπιστικούς λόγους» εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του κατηγορούμενου και άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή του στη Σερβία, χωρίς, όπως τονίζεται, να τού επιβάλει τους συνήθεις όρους που τίθενται, όταν ένας κρατούμενος αφήνεται προσωρινά ελεύθερος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς γράφει πως «δεν ζητήθηκε από τον Σέσελι να αποφεύγει δημόσιες δηλώσεις ή να μην εμπλέκεται στην πολιτική ζωή ενόσω τελεί σε προσωρινή αποφυλάκιση, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μια κοινή προϋπόθεση του ICTY στις περιπτώσεις προσωρινής αποφυλάκισης». Επίσης, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Κροατίας «δεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στο ICTY, όταν τού ζητηθεί από το Δικαστήριο».
Εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία», η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς λέει ότι τα θύματα των εγκλημάτων που φέρονται να έχουν διαπραχθεί από τον Βόισλαβ Σέσελι αξίζουν να τον δουν να επιστρέφει σε προσωρινή φυλάκιση στο ICTY και να λάβει, το συντομότερο δυνατόν, μια απόφαση για την υπόθεσή του.
Εναντίον του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι εκδόθηκε κατηγορητήριο το 2003 και η δίκη του ολοκληρώθηκε το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί κάποια απόφαση ως σήμερα.
«Με όλα τα αντικειμενικά στάνταρτ, αυτή η καθυστέρηση αποτελεί αναμφισβήτητη αποτυχία του ICTY. Αξίζουν καλύτερα στα θύματα των εγκλημάτων του. Η εισαγγελία του ICTY έχει αναφέρει ότι η απόφαση στην απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από το τέλος του 2015» τονίζεται στην επιστολή και επισημαίνεται ότι, εφόσον ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί μια γραπτή απόφαση, το Δικαστήριο θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» σε μια προφορική απόφαση και να ακολουθήσει η γραπτή.
«Είναι επιτακτικό να εκδώσει το ICTY απόφαση για την υπόθεση το συντομότερο δυνατό προκειμένου ο κ. Σέσελι να μην αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος μ’ αυτήν, μέσω του θανάτου, όπως έγινε στην περίπτωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Γι’ αυτό τον λόγο, παροτρύνω εσάς και το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσουν μια προφορική απόφαση χωρίς καθυστέρηση στην περίπτωση του κ. Σέσελι […] και στη συνέχεια να εκδώσουν και τη γραπτή» τονίζει η νέα πρόεδρος της Κροατίας.
«Τα θύματα» συνεχίζει «δικαιούνται να ακούσουν μια απόφαση του ICTY που θα καταδικάζει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Σέσελι, όπως και η Διεθνής Κοινότητα στο σύνολό της. Πιστεύω ότι εσείς και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η ημέρα κρίσης του κ. Σέσελι θα έρθει άμεσα».
Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο της Εισαγγελίας του ICTY ζήτησε, στις αρχές Δεκεμβρίου, να επιστρέψει ο Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του υπονομεύει την απόφαση για προσωρινή αποφυλάκισή του. Το Δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα αυτό της Εισαγγελίας.
Ο Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά Κροατών και Μουσουλμάνων στην Κροατία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και κατά Κροατών στη σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνα.
Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος στις 12 Νοεμβρίου 2014, με το αιτιολογικό των οξυμένων προβλημάτων υγείας, ύστερα από περίπου 12 χρόνια σε προσωρινή φυλάκιση, χωρίς να έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση για την υπόθεσή του.