Οι κυβερνήτες τριών Πολιτειών της Βενεζουέλας αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους πολίτες να στήνονται από τη νύχτα έξω από τα καταστήματα και να σχηματίζουν τεράστιες ουρές προκειμένου να προλάβουν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις στη χώρα.
Οι ελλείψεις σε διάφορα είδη, από το γάλα μέχρι το χαρτί τουαλέτες, επιδεινώθηκαν μετά την προσωρινή διακοπή στη διανομή τους, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πολλοί Βενεζουελάνοι περιμένουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεζοδρόμια —κάποιοι στήνουν ακόμη και αιώρες για να ξεκουράζονται— μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά για να προμηθευτούν τα αναγκαία.
Οι πανταχού παρούσες ουρές και το σπρώξιμο όταν ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων προκαλούν αμηχανία και εκνευρισμό σε πολλούς, σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστασιακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλήψεις.
«Θα απαγορεύσουμε τις ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες», ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Στέλα Λούγκο, η κυβερνήτρια της Πολιτείας Φάλκον. Τις τελευταίες ημέρες άλλες δύο Πολιτείες, οι Μπολίβαρ και Γιαρακούι έλαβαν το ίδιο μέτρο ενώ οι αρχές της Πολιτείας Σούλια το εξετάζουν.
«Οι ουρές τη νύχτα είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους», εξήγησε ο κυβερνήτης της Μπολίβαρ Φρανσίσκο Ράνχελ.
Σε μερικές περιοχές οι αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στα καταστήματα. Οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίζουν μόνο συγκεκριμένες ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητάς τους.
Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία δημοσκοπήσεων Datanalisis, η δημοτικότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πέφτει εξαιτίας των ελλείψεων και τον Δεκέμβριο είχε μειωθεί στο 22%. Οι αντίπαλοι του προέδρου κατηγορούν τον ίδιο και τον προκάτοχό του, τον Ούγκο Τσάβες, για την οικονομική ύφεση, τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Αμερική και τις ελλείψεις, τα οποία θεωρούν απόρροια των 15 ετών σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο 52χρονος Μαδούρο υποστηρίζει ότι η εύπορη ελίτ, τα ξένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση, με την ενθάρρυνση της Ουάσινγκτον, έχουν εξαπολύσει «οικονομικό πόλεμο» στη χώρα του. «Είναι μια στρατηγική για να αναστατώσουν τους ανθρώπους, να τους ωθήσουν στα άκρα και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» υποστήριξε μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης από την Αλγερία στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR.
Ο Μαδούρο και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής του πραγματοποιούν περιοδεία στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βρουν επενδύσεις και να ζητήσουν από τον ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση και να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ένα γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα.