Επεισοδιακή ήταν η τελευταία ομιλία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία τέτοια ομιλία της, με τη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, με θέμα την «κατάσταση στη Γερμανία» να εξελίσσεται σε προεκλογική αντιπαράθεση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε τον υποψήφιο του κόμματός της Άρμιν Λάσετ, ενώ επιτέθηκε στον Αντικαγκελάριο και υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς για τις δηλώσεις του περί εμβολιασμών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αν θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους για αυτό, θα πρέπει να το κάνουμε με επιχειρήματα και όχι με προσεκτικά διατυπωμένες, στρεβλές εικόνες πειραματόζωων. Ασφαλώς κανένας από εμάς δεν γίνεται πειραματόζωο εμβολιαζόμενος. Ούτε εγώ ούτε ο Όλαφ Σολτς είμαστε πειραματόζωα», δήλωσε σε υψηλούς τόνους η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη σε δήλωση του κ. Σολτς, ο οποίος, στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, είπε: «υπάρχουν πλέον στη Γερμανία 50 εκατομμύρια πειραματόζωα -κι εγώ ένα από αυτά – και έχουν πάει καλά».
Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι «ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα μας είναι μια κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), με τον Άρμιν Λάσετ ως Καγκελάριο. Διότι η κυβέρνησή του θα αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, την αξιοπιστία, το μέτρο και το κέντρο. Και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται η Γερμανία. Και δεν είναι το ίδιο όποια και αν είναι η κυβέρνηση», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ με το βλέμμα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του SPD με την Αριστερά.
Άνγκελα Μέρκελ: «Ντροπή σου» φώναξε βουλευτής
«Κρίμα, κρίμα…», ακούστηκαν να λένε οι βουλευτές της Αριστεράς, ενώ κάποιος βουλευτής φώναξε «ντροπή σου!», για να λάβει την απάντηση από την κυρία Μέρκελ: «Θέε μου! Δεν ξέρω πού αλλού, αν όχι εδώ, πρέπει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Εδώ είναι η καρδιά της δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε με το Αφγανιστάν, ευχαριστώντας τις ένοπλες δυνάμεις, για την «πιο δύσκολη αποστολή στην ιστορία τους», ενώ επανέλαβε την υπόσχεσή της για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές της δυτικής Γερμανίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες το καλοκαίρι. «Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει χρόνια. Θα χρειαστεί υπομονή. Αλλά το έχω υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο πεδίο της προστασίας του κλίματος, η Καγκελάριος έκανε λόγο για τρεις επιτυχίες, την απόφαση για ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και την εισαγωγή τιμής στο διοξείδιο του άνθρακα. Στον απολογισμό της, συμπεριέλαβε ακόμη τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς και την πρόοδο στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ κατέληξε με την διαχείριση της πανδημίας και τα επιτεύγματα της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα, με τη δημιουργία του εμβολίου των BioNTech/Pfizer.
Ο κ. Σολτς αντέδρασε στην ομιλία της Καγκελαρίου λέγοντας ότι χρησιμοποίησε την αναφορά στα πειραματόζωα, επειδή «πρέπει κανείς να πείσει για τα εμβόλια και με αστεία, χαλαρά, έστω και με γέλιο», για να προσθέσει, επιτιθέμενος στο CDU: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να γελάσουν και είναι στενοχωρημένοι, αυτό μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν τους επιτρέπουν να γελούν». Στη σημερινή δημοσκόπηση για την εφημερίδα BILD, το SPD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μισή μονάδα και βρίσκονται στο 20,5%.
Ο σημερινός αντικαγκελάριος ξεκίνησε ωστόσο την ομιλία του ευχαριστώντας και την κυρία Μέρκελ για τη συνεργασία των τελευταίων ετών. Χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξή του την είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «καλή Καγκελάριο».
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ και τα σχολεία θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία. Κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν και ζήτησε από τους ήδη εμβολιασμένους να πείσουν όσους μπορούν.
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού, τόνισε ότι το κλειδί είναι η ανάπτυξη και – αναφερόμενος στα σχέδια CDU και Φιλελευθέρων (FDP) περί μείωσης φόρων – σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με μείωση φόρων για όσους κερδίζουν π.χ. όσα ένας Καγκελάριος. Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιδομάτων για τα παιδιά και του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας μόνο αν νικήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Κλείνοντας, ο Όλάφ Σολτς δήλωσε εμφατικά ότι η Γερμανία μπορεί να παραμείνει επίκαιρη μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση «και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε και για μια καλύτερη ΕΕ, με μεγαλύτερη συνοχή».
«Τα καλά δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν κρίνουν τις εκλογές. Ακόμη και μια εκλογική νίκη δε σημαίνει αυτομάτως και κυβερνητικό συνασπισμό», έσπευσε να τονίσει ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ απευθυνόμενος στον Όλαφ Σολτς, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα σχέδια που παρουσίασε ο υποψήφιος του SPD θα παραμείνουν όνειρα, αν δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία.
«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα», είπε η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ παίρνοντας τον λόγο και πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες στη δυτική Γερμανία το αποδεικνύουν περίτρανα. Κατηγόρησε μάλιστα τον Όλαφ Σολτς ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν διευκόλυνε τις επενδύσεις και σημείωσε ότι ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα πρέπει να γνωρίζουν για τα προβλήματα του περιβάλλοντος.
Στην ομιλία του ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του SPD και των Πρασίνων χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές τους ανεύθυνες και ζήτησε αξιοπιστία από τα κόμματα που θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, ο κ. Λάσετ τόνισε ότι στόχος του είναι να μην εξαρτάται ο πολίτης από αυτά. «Η κοινωνική αναδιανομή δεν είναι στις αρχές του CDU», είπε σχετικά.
Τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης κάτω από το 20%
Κάτω από το 20% συρρικνώνονται για πρώτη φορά τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ntv/RTL.
«Πρόκειται πιθανότατα για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση για την Ένωση από το 1949», σημειώνει το Ινστιτούτο Forsa που δίνει στο κόμμα της απερχόμενης Καγκελαρίου Μέρκελ ποσοστό 19%.
Από την υποχώρηση του CDU επωφελείται κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 25%. Οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 17%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενισχύονται κατά μία μονάδα και βρίσκονται στο 13%. Σταθερές στα ποσοστά τους παραμένουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.
Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν στην κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να σχηματιστούν συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» (SPD, Πράσινοι, FDP), συνασπισμός «Κένυα» (SPD, CDU, Πράσινοι) ή «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (SPD, Αριστερά, Πράσινοι). Θεωρητικά θα ήταν εφικτός και ένας συνασπισμός «Γερμανία» (SPD, CDU/CSU, FDP).