Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει ως “απαράδεκτο” το αίτημα της εισαγγελίας του ICTY για άρση της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι και ότι οι δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δεν αποτελούν απειλή για τους μάρτυρες.

Το συμβούλιο του ICTΥ αιτιολογεί ότι η εισαγγελία δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης αποφυλάκισης του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αλλά προσπάθησε να προσβάλλει την απόφαση αυτή, με αίτημα επανεξέτασής της.

Η αίτηση για επανεξέταση πρέπει να περιέχει νέα στοιχεία ή να επισημαίνει προφανή σφάλματα στο σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, κάτι που απουσιάζει από αίτημα της εισαγγελίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των όρων για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι, το δικαστικό συμβούλιο του ICTY υπενθυμίζει ποιοι είναι οι όροι: ο κατηγορούμενος να επιστρέψει στη Χάγη με αίτημα του δικαστικού συμβουλίου, να μην έχει επαφές με μάρτυρες και θύματα και να μην παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη.

Το δικαστικό συμβούλιο συμπεραίνει ότι ο Σέσελι δεν παραβίασε κανένα από τους προαναφερθέντες όρους, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους είναι “λυπηρές”, αλλά δεν αποτελούν απειλή για τους μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες του Βόισλαβ Σέσελι σε βάρος της εισαγγελίας του ICTY, το δικαστικό συμβούλιο εκτιμά ότι δεν είναι αρμόδιο γι αυτές και ότι η συμπεριφορά του κατηγορούμενου δεν αποτελεί παραβίαση της ακεραιότητας της δικαστικής διαδικασίας.

Ο δικαστής Μαντιάγιε Νιγιάνγκ ανέφερε ότι συμφωνεί με τους συναδέλφους του στην απόρριψη του αιτήματος της εισαγγελίας, τονίζοντας ότι η εισαγγελία είχε προθεσμία επτά ημερών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισης του Βόισλαβ Σέσελι και εφ’ όσον δεν το έκανε, πήρε σιωπηρά την απόφαση απελευθέρωσής του.