Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον θάνατο χθες στην Καμπούλ. Το ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένας από τους δράστες.
Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι (Abdul Rehman Al-Loghri) είναι το όνομά του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sky News.
Η τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) αποτελεί τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και βρίσκεται σε σύγκρουση και με τους Ταλιμπάν και με την Αλ Κάιντα σχετικά με την επιρροή στο Αφγανιστάν.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι (103) έχασαν τη ζωή τους στις σοκαριστικές επιθέσεις και ο δραματικός αυτός αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό και τις πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.
Τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το ISIS-K ή Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν
Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.
Χθες, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Όσον αφορά τη σχέση του με τους Ταλιμπάν, και οι δύο ομάδες είναι σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές μαχητές, διαφέρουν, ωστόσο, ως προς τις λεπτομέρειες της θρησκείας και της στρατηγικής, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι οι πραγματικοί φορείς σημαίας της τζιχάντ.
Μάλιστα το Ισλαμικό Κράτος δεν αντέδρασε καλά στη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, κατηγορώντας τους τελευταίους ότι εγκατέλειψαν τον τζιχαντιστικό σκοπό.