Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε την Τετάρτη να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν, που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων.
«Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19», προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας «όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας».
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ωστόσο, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές, κατά το AFP.
Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, που παραμένουν σιωπηροί, μπορεί να παγώσουν την οικονομική τους βοήθεια στη χώρα.
Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην «Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία».
Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην «άμεση» ανάγκη για «την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας».
Ο ΟΗΕ απομακρύνει εργαζόμενους του
Αξίζει να αναφερθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν γνωστό ότι ξεκίνησαν να απομακρύνουν έως και 100 ξένους υπαλλήλους τους εκτός του Αφγανιστάν, προκειμένου να εργαστούν από το Καζακστάν, όμως υπογράμμισαν ότι «παραμένουν δεσμευμένα να μείνουν και να προσφέρουν τη στήριξή τους στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης».
«Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που στοχεύει να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν με την ελάχιστη αναστάτωση και με μειωμένο κίνδυνο, παράλληλα, για το προσωπικό των ΗΕ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο ΟΗΕ έχει περίπου 300 εργαζόμενους από ξένες χώρες και 3.000 ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν.