Την εφαρμογή των κανόνων Δικαίου και της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο ζητεί, με δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς.
Σε παρέμβαση του με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης μιας έκθεσης για το θέμα αυτό, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε «εικονικό κόσμο» το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά περιβάλλοντα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής του Διαδικτύου είναι υπό τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δεν συνδέονται άμεσα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, οι ιδιωτικοί φορείς υπόκεινται στις εθνικές νομοθεσίες των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι και αυτές οι νομοθεσίες δεν είναι πάντα σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο ή τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει.
Στην παρέμβαση του ο Επίτροπος θίγει και το θέμα της αυξανόμενης πίεσης που ασκείται από εθνικές κυβερνήσεις και άλλους φορείς, στις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκαλύψουν πολλά από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου.Όλο αυτό, τονίζει, θα πρέπει να σταματήσει.
«Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν το Διαδίκτυο, για την επιβολή πρακτικών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ, θα πρέπει, παράλληλα, να τις υποχρεώσουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών και ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφορικά με τις δραστηριότητες τους στο Διαδίκτυο», καταλήγει σ’ αυτό το σημείο ο Επίτροπος Μούιζνιεκς.
Στην σχετική του παρέμβαση ο Επίτροπος, επισημαίνει επίσης τις απειλές που προέρχονται από την αύξηση της εποπτείας που ασκείται από την κρατική ασφάλεια, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ιδιωτικών επιχειρήσεων, στους χρήστες του Διαδικτύου.
«Η ανάγκη για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της τρομοκρατίας είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μυστική παρακολούθηση μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει τη δημοκρατία, αντί να συμβάλει στην υπεράσπιση αυτή. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δείχνουν τόση αποφασιστικότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όση δείχνουν και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Επίτροπος.
Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις και οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνονται μόνον με δικαστική εποπτεία, καθώς επίσης και με βάση ένα αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο.
Η αποτυχία να προστατευθούν τ’ ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο μέσα από γενικές ρυθμίσεις νομιμοποιεί τις εθνικές κυβερνήσεις να υποκλέπτουν και να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένων των χρηστών και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξόντωση του Διαδικτύου όπως το ξέρουμε, κατέληξε ο Επίτροπος.