Η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στη ΒΡ για την αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, εν όψει και της συνάντησης του Μπ.Ομπάμα με τον πρόεδρο της εταιρείας, την Τετάρτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιοδεύσει τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Αλαμπάμα, Μισισίπι και Φλόριντα, πολιτείες που έχουν πληγεί σφόδρα από τη διαρροή, ενώ μετά το τέλος της επίσκεψής του αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό.

Η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για το περιβάλλον όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν την εξωτερική πολιτική τους, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από την τέταρτη επίσκεψή του στον τόπο της καταστροφής.

«Με τον ίδιο τρόπο που η εικόνα μας για τα τρωτά μας σημεία και την εξωτερική πολιτική μας επηρεάστηκε βαθύτατα από την 11η Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι αυτή η καταστροφή θα επηρεάσει το πώς σκεφτόμαστε για το περιβάλλον και την ενέργεια για πολλά χρόνια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο δικτυακό τόπο Politico.
Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και την Τετάρτη θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ.
Εντείνονται οι πιέσεις

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση προς τη ΒΡ ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της διαρροής.Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία 48 ωρών στη ΒΡ να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έπειτα από τη γνωμοδότηση Αμερικανών ειδικών πως η διαρροή ενδεχομένως είναι διπλάσια απ’ ότι αρχικά εκτιμάτο.

Την Κυριακή η ΒΡ αναμενόταν να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα της αμερικανικής ακτοφυλακής για να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές συγκράτησης της διαρροής με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πετρελαιοκηλίδα.
Την ώρα, πάντως, που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τις ποινές που θα επιβάλλει στην ΒΡ για τις ευθύνες της, αναλυτές του δικτύου Bloomberg εκτιμούν η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της και των πηγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και πως επίσης θα αποκλεισθεί από τα συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος.
Η εταιρία επισήμανε πως έχουν κατατεθεί 51.000 αγωγές για αποζημιώσεις και έχουν ικανοποιηθεί περισσότερες από 26.500.

Στα 1,6 δισεκατομμύρια περιλαμβάνονται μόλις 60 εκατ. δολάρια από τα 360 εκατ. δολάρια που η BP έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει για την κατασκευή νησίδων-φραγμάτων στα ανοικτά της Λουιζιάνας.