Έξι κρατούμενοι που παρέμειναν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο για περισσότερο από 10 χρόνια- 4 Σύροι, ένας Παλαιστίνιος και ένας Τυνίσιος- μετήχθησαν στην Ουρουγουάη από τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές όπου παραμένουν έγκλειστοι ακόμα 136 άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
Οι 6 άνδρες, που είχαν εκ των προτέρων λάβει «έγκριση για τη μεταγωγή τους» αναχώρησαν από την αμερικανική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται στην Κούβα, με ένα αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στις 0700 το πρωί ώρα Ελλάδας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο Μάιλς Κάγκινς.
Στο Γκουαντάναμο παραμένουν έγκλειστοι 136 κρατούμενοι, στην πλειονότητα εξ αυτών δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν δικαστεί.
Η νέα αυτή μεταγωγή κρατουμένων ακολουθεί τις 7 αποφυλακίσεις το Νοέμβριο την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί επανειλημμένως να κλείσει το αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης, πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017.
«Είμαστε ευγνώμονες προς την Ουρουγούαη για αυτήν τη σημαντική ανθρωπιστική ενέργεια και στον πρόεδρο (Χοσέ) Μουχίκα για τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε προκειμένου να χορηγήσει άσυλο σε πρόσωπα που δε μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους» δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Κλιφ Σλόαν, που είναι αρμόδιος για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.
«Η στήριξη που λαμβάνουμε από τους φίλους μας και συμμάχους είναι κρίσιμη προκειμένου να εκπληρώσουμε τον κοινό μας στόχο, να κλείσουμε το Γκουαντάναμο και αυτή η μεταγωγή είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας με στόχο το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αυτών» προσέθεσε σε μία ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μεταξύ των 6 ανδρών βρίσκεται ο Σύρος Τζιχάντ Ντιγιάμπ που είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας και είχε ζητήσει από την αμερικανική Δικαιοσύνη να διατάξει τις αρχές του Γκουαντάναμο να σταματήσουν να του παρέχουν τροφή με τη βία.
Ο πρόεδρος της Ουρουγουάς δέχθηκε να φιλοξενήσει η χώρα τους κρατουμένους υπό το καθεστώς των προσφύγων.