«Ύστερα από 19 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση της διαφοράς, που εμποδίζει σημαντικά τις ενταξιακές προοπτικές μίας από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες» τόνισε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ΕurActiv o επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις μου με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.
Ως επίτροπος περιφερειακής πολιτικής κατά την προηγούμενη θητεία της Κομισιόν ο Γ. Χαν ανέφερε ότι η σχέση του με την Ελλάδα ήταν πράγματι στενή, καθώς επρόκειτο για τη χώρα με τα σημαντικότερα προβλήματα την οποία επισκεπτόταν συχνά για να παρακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε: «Πρώτα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Τουρκία δόθηκε ενταξιακή προοπτική πριν πολλά χρόνια και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί αν φιλοδοξούμε να επιδεικνύουμε σεβασμό στις αρχές μας». Τονίζει δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, της Τουρκίας και της ΕΕ.
Επιπλέον, δήλωσε: «Προκείμενου να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να δούμε τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια, στη βάση ενός σαφούς οδικού χάρτη με μετρήσιμα κριτήρια, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να τύχουν στοχευμένης υλοποίησης. Το άνοιγμα όμως των εν λόγω κεφαλαίων απαιτεί ομόφωνη έγκριση των κρατών μελών, η οποία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί».
Ερωτηθείς για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Χαν απάντησε: «Πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει με κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Είναι, συνεπώς στην ευχέρεια της Τουρκίας να καθορίσει το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών από πλευράς ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να δείξει ότι δεσμεύεται για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, ισότητας των φύλων, θεμελιωδών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, εφόσον ελπίζει να προσεγγίσει στην ΕΕ».