Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σήμερα στον περίβολο του κεντρικού τεμένους της πόλης Κάνο, όπου έχει την έδρα του ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους των μουσουλμάνων της Νιγηρίας, ο εμίρης του Κάνο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εβδομαδιαία προσευχή, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
«Δύο βόμβες εξερράγησαν η μία μετά την άλλη στον περίβολο του Μεγάλου Τεμένους, λίγα δευτερόλεπτά μετά την έναρξη της προσευχής», και κατόπιν μια τρίτη βόμβα εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το σημείο, δήλωσε ο Αμίνου Αμπντουλαχί, ένας από τους πιστούς που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης.
Ο εμίρης Σανούσι Λαμίντο Σανούσι βρισκόταν στο εσωτερικό του τεμένους τη στιγμή της τριπλής αυτής επίθεσης, που σημειώθηκε στον εξωτερικό περίβολο του κτιρίου.
Κατά πληροφορίες, υπάρχουν δεκάδες θύματα, αν και δεν έχει δοθεί ένας σαφής απολογισμός από τις αρχές.
Σύμφωνα με τον Αμπντουλαχί και τον Χατζάρα Τουκούρ, που διαμένουν κοντά στο τέμενος, η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε τις εκρήξεις, τη στιγμή που οι πιστοί προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν.
Στο Μεγάλο Τέμενος στο Κάνο, τη μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Νιγηρία, ο εμίρης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες στο βόρειο τμήμα της χώρας να πάρουν τα όπλα εναντίον των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, αμφισβητώντας το κατά πόσον ο στρατός είναι σε θέση να υπερασπισθεί τους πολίτες έναντι των μαχητών αυτών.
Ο εμίρης του Κάνο είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα στη Νιγηρία, όπου ζουν περισσότεροι από 80 εκατομμύρια μουσουλμάνοι (η πλειονότητά τους στον βορρά) από τα 170 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.
Εξάλλου στην επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα η οργάνωση Μπόκο Χαράμ προκειμένου να καταλάβει την πόλη Ντάμασακ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στα σύνορα με το Νίγηρα, έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και διέφυγαν στον Νίγηρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Η ομάδα μας στη Ντίφα στο Νίγηρα μας γνωστοποίησε ότι άνθρωποι συνεχίζουν να φθάνουν από τη Νιγηρία. Η πλειονότητά τους επιβιβάζεται σε σκάφη προκειμένου να διασχίσουν τον ποταμό Κομαντούγκου Γιόμπε που χωρίζει τις δύο χώρες όμως ορισμένοι προσπαθούν να φθάνουν κολυμπώντας και οι ντόπιοι μιλούν ήδη για θύματα από πνιγμούς» ανέφερε ο Έιντριαν Έντουαρντς, ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας.