Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αν αποτύχει μια διεθνής προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, και πρότεινε ένα διετές χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης που θα αποφασισθεί από τον ΟΗΕ.
Οι γάλλοι βουλευτές θα πραγματοποιήσουν στις 2 Δεκεμβρίου μια συμβολική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το αν η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη, μια κίνηση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος». Ωστόσο η ψηφοφορία δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή στη γαλλική πολιτική.
«Αν αυτή η τελική προσπάθεια για την επίτευξη μιας λύσης με διαπραγματεύσεις αποτύχει, τότε η Γαλλία θα κάνει αυτό που πρέπει και θα αναγνωρίσει χωρίς καθυστέρηση το παλαιστινιακό κράτος. Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο δημιουργεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο θέμα. Δημοσκόπηση του οργανισμού IFOP έδειξε πως 63% των Γάλλων υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Φαμπιούς δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές πως η υπερψήφιση εκ μέρους τους της απόφασης δεν θα αλλάξει άμεσα τη διπλωματική στάση του Παρισιού. Πρόσθεσε όμως πως, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις στη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το Παρίσι δεν θα μπορούσε να αγνοήσει αυτή την «ατέρμονη» σύγκρουση την οποία εκμεταλλεύονται εξτρεμιστές.
«Πρέπει να υπάρξει υποστήριξη, μερικοί θα έλεγαν πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθηθούν οι δύο πλευρές να κάνουν το τελικό βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Φαμπιούς. Ο υπουργός τόνισε πως η Γαλλία εργάζεται με τους εταίρους της για να επιτύχει την υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επανέναρξη και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα σε δύο χρόνια. «Οι στόχοι είναι… να υπάρξουν λεπτομερείς παράμετροι για την επίλυση της σύγκρουσης οι οποίες να υιοθετηθούν από τη διεθνή κοινότητα και να τεθεί η βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα, επειδή χωρίς αυτό πώς θα πείσουμε ότι δεν θα είναι απλώς άλλη μια διαδικασία;», υποστήριξε ο Φαμπιούς.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ πρότεινε, παράλληλα με την απόφαση, να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με περιφερειακούς πρωταγωνιστές, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και μεγάλες δυνάμεις.
Η Γαλλία δεν θεωρεί την Παλαιστίνη κράτος, αλλά έχει υποστηρίξει την ένταξή της στην UNESCO και το καθεστώς της ως χώρας παρατηρητή στον ΟΗΕ.